Ta teden smo vas spoznali s kulturno dediščino krajevne skupnosti Hrvatini. Od tam prihaja tudi današnji recept, ki je bil objavljen v glasilu Glas Hrvatinov. Prepustite se razvajanju s polentno pico s paradižnikom, mocarelo in inčuni.
Sestavine:
- 3 veliki paradižniki,
- 400 g mocarele v slanici,
- 6 inčunov v olivnem olju,
- 4 črne olive,
- 1/4 žličke suhega rožmarina,
- olivno olje za namestitev pekača.
Sestavine za pripravo polente:
- 1 skodelica mleka,
- 1,5 skodelice vode,
- 1 skodelica instant polente,
- 1 žlica olivnega olja,
- 3/4 žličke soli.
Priprava:
Večjo kozico z mlekom, vodo in soljo pristavimo na kuhalnik in počakamo, da zavre. Ko zavre, znižamo temperaturo in v kozico počasi vsipamo polento. Ves čas mešamo z ročno metlico, da preprečimo nastanek grudic. Ko vmešamo vso polento, znižamo temperaturo na minimum in kuhamo še 5 do 10 minut, da se zgosti. Med kuhanjem večkrat dobro premešamo. Če se zgosti preveč, dolijemo še malo vode. Ko je polenta pripravljena, vanjo vmešamo eno žlico olivnega olja.
Okrogel pekač za pice ali pekač za torte s snemljivim obodom dobro namastimo z oljem. V pripravljen pekač damo polento in jo z žlico ali kuhalnico enakomerno razporedimo po pekaču. Debelina plasti polente naj bo od 1,5 cm do 2 cm. Pekač prekrijemo s folijo za živila in za približno eno uro postavimo v hladilnik, da se polenta strdi.
Pečico segrejemo na 220 °C in vanjo za 15 minut potisnemo pekač s polento, da se zlatorjavo zapeče. Medtem ko se polenta peče, pripravimo ostale sestavine. Paradižnike očistimo in operemo. Narežemo jih na tanke kolobarje. Mocarelo dobro odcedimo in prav tako narežemo na tanke kolobarje. Pečeno polento nato obložimo z rezinami paradižnika in mocarele. Dodamo še inčune, črne olive in rožmarin. Polentno pico pečemo v ogreti pečici še 10 do 15 minut. Ponudimo jo lahko še toplo, odlična pa je tudi hladna.
Pa dober tek! *