Rižev narastek je posladek, ki je največkrat dopolnitev lahkega kosila. Navadno ga kombiniramo z enoločnicami in juhami, lahko pa je tudi samostojna jed, ki jo pripravimo za večerjo. Zagotovo ne boste zgrešili, če ga ponudite z odličnim sadnim kompotom.
Sestavine
- 1 skodelica riža
- 3 skodelice mleka
- 1 jedilna žlica masla
- ščepec soli
- 3 rumenjaki
- 1 zavitek vanilnega sladkorja
- naribana lupinica ene limone
- 2 žlici rozin, ki jih po želji lahko namočite v rumu
- 4 beljaki
Priprava
Mleko solimo in nato vanj vkuhamo riž in maslo. Ko je riž kuhan, ga ohladimo, nato rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem, dodamo vaniljin sladkor in naribamo lupino limone. Nastalo zmes vmešamo v riž, dodamo rozine in trdo vmešan sneg, ki ga napravimo iz beljakov. Vse skupaj še malo posolimo in damo v pekač. Na 180 stopinjah pečemo 30 – 40 minut.
Dober tek!