Trenutno stališče medicinskih in nutricionističnih strokovnjakov je, da je vegetarijanska prehrana zdrava, celo priporočljiva. Kljub temu, pa mora posameznik jesti uravnoteženo in biti o prehrani dobro poučen. Vegetarijanska hrana preprečuje bolezni srca in ožilja ter rakavih bolezni. Za vas smo danes tako pripravili enostaven, a odličen recept ajdovih polpet z zeljem.
Sestavine
- 230 g tatarske ajdove kaše
- 150 zelja ali ohrovta
- 2 skodelici vode
- 2 rdeči čebuli
- 2 rdeči čebuli
- 1 JŽ olja
- sveženj svežega kopra
- 2 žlici posušenega
- 220 g polnozrnate moke ali kruhovih drobtin
- sol
- poper
Priprava
V posodi zavrite vodo in v nesoljeni krop dodajte ajdo, ki jo kuhate 15 do 20 minut. Nato narežite čebulo, jo prepražite na olju ter dodajte narezano zelje in dušite vse dokler se ne zmehča.
Nato ajdovo kašo prestavite v skledo, ji dodate čebulo in zelje, koper, poper, ščepec soli in moko. Vse skupaj zmešajte, da dobite čvrsto maso in nato oblikujete v polpete, ki jih pečete pri 150 ºC, približno 40 minut.
Polpete lahko položite v hlebček kruha, dodajte še sir, majonezo, kečap in gorčico ter zelenjavo in naredite burgerje. Postrežete jih lahko tudi ob krompirju ali pa na posteljici zelene solate, ki ji dodate še svež paradižnik.
Dober tek!