DomovNoviceIz kuhinje že diši: Rdečkar

Iz kuhinje že diši: Rdečkar

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Vikend je, bliža se čas obiskov, vi pa nimate ideje, kako jih kulinarično presenetiti? Ponujamo vam zanimivo predjed, ki bo navdušila še tako zahtevnega gosta.

Pod besedo kruh si bolj ali manj predstavljamo nekaj resnega, umirjenega in tradicionalnega. Se pa med številnimi vrstami kruha najde tudi kakšen posebnež, kot je naprimer kruh s pridihom rdeče pese oz. rdečkar.

Potrebujemo:

  • 500 g bele pšenične moke,
  • 4 srednje velike rdeče pese,
  • žličko soli,
  • pol kocke kvasa.
Z malimi rdečimi kruhki boste navdušili še tako zahtevne goste. Foto: kruhinvino.com

Priprava:

Rdečo peso olupimo, narežemo na kocke in skuhamo do mehkega. Pri kuhanju uporabimo le toliko vode, da peso prekrije, saj nam je tako po kuhanju ne bo treba odlivati. Rdečo peso zmiksamo skupaj z vodo, v kateri se je kuhala.

Moko presejemo v posodo, dodamo sol in kvas, namesto vode pa dodamo ohlajen pire rdeče pese. Iz naštetih sestavin zamesimo dokaj mehko testo in ga pustimo vzhajati, nato ga z rokami oblikujemo v dolgo kačo, ki jo razrežemo na približno enake kose. Kose med dlanmi oblikujemo v kroglice in jih zložimo na pekač, obložen s peki papirjem. Pustimo vzhajati približno 30 min.

Kruhke obarvajte brez aditivov. Uporabite slastno in zdravo rdečo peso, ki bo vašemu kruhu dala čudovito rdečkasto barvo. Foto: kitajskamedicina.si

Pečico segrejemo na 250 °C, na dno postavimo dodaten prazen pekač. Kruhke damo v pečico. Preden jo zapremo, v prazen pekač, ki je že dobro razgret, vlijemo približno pol decilitra vroče vode. Pečico nato hitro zapremo. V notranjosti pečice se bo ustvarila parna komora, ki bo v začetni fazi pečenja omehčala površino kruha in omogočila, da bo lepo narasel. Kruhke pečemo približno 15 minut oz. toliko, da začne skorja dobivati temnejšo barvo. Ko so kruhki pečeni, jim odrežemo vrhove, dodamo svežo skuto, v katero smo vmešali sveže sesekljana zelišča, sol in olivno olje. Lahko pa smo kreativni in kruhke nadevamo po trenutnem navdihu.

Pa dober tek! *