DomovProsti časIz kuhinje že diši: Regratova pita

Iz kuhinje že diši: Regratova pita

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Končno so na svoj račun prišli številni ljubitelji regrata, ki so komaj čakali, da si privoščijo prvo domačo okusno solato. Da pa ga ne bomo jedli le v solati, vam predstavljamo okusen recept za regratovo pito.

Regrat lahko v velikih količinah naberemo v naravi in z njim obogatimo spomladanski jedilnik. Pri nas pa ni cenjen le kot »brezplačna skleda solate, ki jo naberemo na sosednjem travniku«, ampak tudi kot zdravilo, saj mu ljudska medicina pripisuje številne ugodne učinke na zdravje.

Sestavine za testo:

200 gramov moke
50 gramov masla
eno jajce
50 ml hladne vode
ščepec soli

Sestavine za nadev:

30 dag regrata
20 dag slanine
30 dag skute
lonček kisle smetane
dve jajci
sol, poper in muškatni orešček

Regrat lahko v velikih količinah naberemo v naravi in z njim obogatimo spomladanski jedilnik. Foto: Odprta kuhinja

Priprava:

Zamesimo testo, ga zavijemo v folijo in postavimo na hladno, kjer naj počiva. Medtem pripravimo nadev. Regrat očistimo, preberemo in operemo pod tekočo vodo. Do suhega ga posušimo in narežemo na približno dva centimetra dolge koščke. Slanino narežemo na kocke ali tanjše rezine.

V posodi razžvrkljamo jajci, dodamo skuto, kislo smetano in začimbe po okusu. Dobro premešamo, da zmes postane enotna, nato dodamo še slanino in regrat. Premešamo, da se zelenje in slanina enakomerno razporedita po skutni kremi.

Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo v velikosti modela za pite ali manjšega pekača. Pazimo, da testo prekrije tudi robove pekača. Na testeno podlago razporedimo nadev in pito pečemo pol ure na 180 stopinjah Celzija. Pito postrežemo toplo ali hladno, pomembno je le, da je ne režemo, ko je še vroča.

Pa dober tek.