DomovProsti časIZ KUHINJE ŽE DIŠI: Zdrav zajtrk za male učenjake

IZ KUHINJE ŽE DIŠI: Zdrav zajtrk za male učenjake

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Pravilna in zdrava prehrana šolarjev je izjemnega pomena, saj znatno vpliva na premagovanje vsakodnevnih izzivov in naporov. Za vas smo izbrskali nekaj enostavnih receptov za pripravo zdravega in okusnega zajtrka.

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva in brez njega telo in možgani ne morejo optimalno delovati. Po skoraj dvanajstih urah nočnega spanja brez hrane so zaloge energije v telesu zelo nizke in nujno je, da telo oskrbimo s potrebno energijo, možgane nahranimo in jih predvsem pripravimo za učenje in nov dan.

Foto: veganistra.com

PROSENA KAŠA S SADJEM

Potrebujemo:

sveže sadje (narezano in izkoščičeno)
skodelico prosene kaše
malo kokosovega masla
cimet

Priprava:

Proseno kašo skuhamo. Medtem v posodi pripravljeno sadje zavremo, da postane mehkejše. Ko je sadje mehko, ga v blenderju na hitro zmešamo. Ko je prosena kaša skuhana, ji dodamo malo kokosovega masla za okus, vmešamo sadno maso, na vrhu položimo par celih kosov sadja in potresemo s cimetom. Za tiste, ki pa imajo še bolj sladke brbončice, pa lahko čez pokapljamo še nekaj agavinega (ali kateregakoli drugega) sirupa.

Foto: midvakuhava.si

PRESNI ČOKOLADNI PUDING

Potrebujemo:

100 ml chia semen
500 ml vode
10 žlic namočenih rozin
50 ml BIO kakava v prahu
2 veliki banani
pest mandljev
3 žlice stopljenega kokosovega masla
nekaj kapljic limone
malo burbonske vanilije
ščepec soli

Priprava:

Chia semena namočimo v vodi za vsaj eno uro. Bodite pozorni, da dodate dovolj vode, kajti chia posrka velike količine vode. Nato vse sestavine združimo in jih z mešalnikom fino zmešamo. Vsebino nalijemo v kozarce in postavimo za vsaj pol ure v hladilnik.

Foto: cookingclassy.com

OVSENI KOSMIČI Z BANANO

Potrebujemo:

1/3 skodelice ovsenih kosmičev
1/3 skodelice mleka
1/2 banane
cimet, sol

Priprava:

Kosmiče in mleko zavremo. Ko se zgosti (po minuti ali dveh) dodamo pretlačeno banano in začimbe. Kuhamo še 2 minuti in postrežemo.

Pa dober tek.