DomovProsti časKako preprečiti glavobol?

Kako preprečiti glavobol?

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Velikokrat se nam zgodi, da nas prične boleti glava, pa ne vemo zakaj. Na to lahko namreč vpliva več dejavnikov, stres, premalo zaužite tekočine, pretiravanje s telesno aktivnostjo … Za vas smo poiskali nekaj odličnih nasvetov kako lahko ublažite glavobol sami.

Migrenski glavobol doživi vsaka tretja ženska vsaj enkrat v svojem življenju. Pri prvih znakih pogosto pomaga zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov, sicer pa boste napad migrene najbolje ustavili z zadostno količino popite vode. V primeru, da glavobol spremljata še vrtoglavica in slabost pa si lahko pomagate z ingverjevim čajem. Zagotovo pa ne moremo mimo starega babičinega nasveta, ohlajena mokra brisača, zatemnjena soba in počitek so namreč še vedno najboljše zdravilo.

Tenzijski glavoboli so še pogostejši od migren. Mnogo ljudi za njimi trpi skoraj vsak drugi dan. V tem primeru nikakor ni pametno posegati po tabletah, saj le-te hitro ne bodo več pomagale. Bolje bo, če se boste poslužili masaže z vročim zrakom. S sušilnikom za lase od tri do pet minut krožite okoli tilnika, ramen in glave. Kot učinkovita pri odpravljanju tenzijskega glavobola  se bo izkazala kava, natančneje espresso z limono in sladkorjem. Sicer pa bodite pozorni, saj pogoste glavobole lahko povzročajo tudi preobremenjene oči zato je priporočljiv obisk okulista.

Foto: Centro de Información Médica

Zagotovo pa je eden najbolj neprijetnih akutni sinunitis (vnetje obnosnih votlin), ki ga prepoznamo predvsem po težavah pri sklanjanju. Pojavi se zaradi neustreznega ali pa prepoznega zdravljenja gripozne okužbe. Pri tej obliki glavobola pomagajo inhalacije z nekaj kapljicami evkaliptusovega ali metinega olja.

Vsak peti odrasel pa ponoči škrta z zobmi, vzrok za to pa je vse bolj pogosto stres. V strokovnem žargonu ta pojav imenujejo ‘bruxismus’. Gre za napetost obraznega in žvekalnega mišičevja, ki povzroča glavobole. Navadno glavobole spremljajo tudi bolečine v zatilju. Pomagate si lahko tako, da se poslužite fizikalne terapije s toploto ali mrazom. Pri vašem zobozdravniku se pozanimajte tudi o posebnih opornicah za zobe, ki so kot nekakšna očala za ugriz in korigirajo položaj čeljustnega sklepa.

Poleg že naštetih načinov pomoči, pa si ob glavobolu lahko pomagate še tako, da nekajkrat zapored počasi in globoko vdihnite. Tako bo v možgane prišlo več ogljikovega dioksida, nato pa svoje tople dlani pritisnite na veke in ob tem poskušajte popolnoma razbremeniti svoje misli. Toplota na očeh bo učinkovala pomirjevalno.

Pomagala vam bo tudi masaža obraza (predvsem v predelu sinusov in senc), glave in vratu. Odlična vaja za sprostitev glavobola je tudi postopno krčenje in sroščanje mišic telesa. Začnite s tistimi na prstih nog in nadaljujte navzgor do glave. Tako boste prekinili bolečinski krog.