DomovProsti časNives Kačič vas bo skozi fotografijo popeljala na Islandijo

Nives Kačič vas bo skozi fotografijo popeljala na Islandijo

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V četrtek, 22. marca 2018, ob 18. uri v Osnovni šoli Oskarja Kovačiča Škofije Kulturno društvo Istrski grmič Škofije organizira zanimivo potopisno predavanje Islandija – Divja in neokrnjena, ki ga bo vodila vsestranska fotografinja Nives Kačič, ki je Islandijo okusila prav skozi svoj fotografski objektiv.

“Sončni zahod, ki me je prisrčno sprejel na letališču Keflavik, mi je posredoval sporočilo, da sem se odločila za deželo, ki je  prava poslastica za ljubitelje narave, za takšna bitja kot sem jaz,” pove Nives, ki se je v Islandijo zaljubila. “Island je zloženka, sestavljena iz besed – led in dežela. Kamorkoli pogledajo oči, je voda (morje, slapovi, reke, jezera, lagune, vodna para, ledeniki, kosi ledu, sneg). Vsepovsod so me  spremljale tudi dežne kaplje.”

Foto: FB Nives Kačič

Islandiji je ime dodelil že okoli leta 870 Viking – vodja Flóki Vilgerdsson. Huda zima je ob njegovem  poskusu naselitve na otok poskrbela, da mu je  poginila vsa živina. Islandija je bila  naseljena že pred letom 874,  podatki kažejo da so pred Vikingi na otoku živeli keltski menihi. Islandija je tudi dežela ognja, ki se izraža v najrazličnejših  dekorativnih  barvnih  odtenkih in  najbolj prepoznaven je  skozi dvojno mavrico, ki se občasno preoblikuje v pravi slap.

Kot je še povedala Nives Kačič, pozorno oko lahko vidi, kako se sredi črnega prostranstva (lavina polja, črne peščene plaže, črni možgani – vulkanske kamnine) začenja novo življenje – vznik rastlin.  Ponekod je za marsikaterega popotnika moteč vonj po amonijaku  (fosfor), vendar gre vse to v pozabo ob pogledih na veličastne slapove, kite, tjulnje, njorke …

Vabljeni torej na zanimiv potopisni večer v Osnovni šoli Oskarja Kovačiča Škofije, ki bo potekal jutri ob 18. uri. Z Nives se boste podali tudi do  hladne prhe za bogove.