Debeli četrtek naznanja prihod pustnega časa, zato se spodobi, da mize bogato obložimo s pustnimi dobrotami. Ena od za Istro značilnih sladkih pustnih jedi so gotovo fritole, ki so beneškega izvora.
Debeli četrtek, imenovan tudi tolsti četrtek, je navadno dan, ko se začne jesti pustne jedi. To je dan, ki pomeni začetek pusta. Na Slovenskem so v času pusta na mizi tudi krvavice in drugi mesni izdelki, ki jih pripravijo med kolinami. Med sladkimi ocvrtimi jedmi pa prevladujejo krofi in fritole.
Za pripravo fritol potrebujemo:
500 g bele moke,
3 cela jajca (ali 1 celo jajce in 2 rumenjaka),
50 g sladkorja,
30 g kvasa (ali 3/4 kocke),
približno 1/4 l mleka,
malo soli, vaniljo, limonino lupinico,
olje za cvrtje,
mleti sladkor za posipanje,
v rumu namočene rozine, naribano jabolko, pinjole.
Priprava:
V skledo damo polovico mleka, v katerem raztopimo kvas. Dodamo moko ter vse ostale sestavine in zamesimo gladko in bolj mehko testo. Po potrebi povečamo količino mleka. Testu lahko dodamo v rumu namočene rozine oz. naribano jabolko ali pinjole. Pustimo vzhajati približno pol ure. Med tem časom segrejemo v primerni posodi olje. Z žlico zajemamo testo in fritole ocvremo, da lepo porjavijo. Vzamemo iz olja, pustimo, da se nekoliko ohladijo, nato jih posujemo z mletim sladkorjem.
Naj bo pust zabaven in norčav z odličnimi fritolami! *