DomovProsti časŠportno-praznično aprilsko dogajanje v slovenski Istri

Športno-praznično aprilsko dogajanje v slovenski Istri

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Čaka nas športno in praznično obarvan mesec. Zvrstili se bodo številni dogodki, ki nas bodo privabili na plan, med najpomembnejšimi je zagotovo Istrski maraton. Med prazniki bo zadišalo po velikonočnih, domačih dobrotah. Poskrbljeno pa bo tudi za ljubitelje kulture, ki bodo lahko uživali na številnih prireditvah in razstavah.

Istrski maraton in drugi športni dogodki

Med 7. in 8. aprilom bo potekala največja tekaška prireditev v slovenski Istri – Luka Koper 5. Istrski maraton, ki ga bo tokrat gostila Izola. Tekači se bodo lahko pomerili v treh tekaških razdaljah – na maratonu (42 km), polmaratonu (21 km) in rekreativnem teku (8,5 km) – pri tem pa bodo pritekli tudi v ostale tri obalne občine. V soboto, 7. aprila, se bo v Izoli odvil Kapkov otroški tek, ki mu bo sledil otroški program do 13. ure, nato pa bo potekala Pašta fešta za vse ljubitelje pašte. V nedeljo, 8. aprila, ko se bodo zaključili vsi teki Istrskega maratona, bo prav tako v Izoli sledil koncert Rudi Bučarja in Istrabenda ter podelitev nagrad. V Izoli pa zdaj že poteka tudi jadralna regata 31. Spring cup.

Med 30. marcem in 1. aprilom bo Koper gostil mednarodni rokometni turnir 5. Koper Cup in konec meseca, 25. aprila, v Taverni Žogarijo.

Konec meseca, 25. aprila, nas v Taverni čaka Žogarija.

Velikonočni dogodki

S številnimi dogodki bodo obeleženi tudi velikonočni praznični dnevi. V soboto, 31. marca, bo v Izoli prirejen Velikonočni sejem starin, od 30. marca do 1. aprila pa bo na Bernardinu potekala Velikonočna regata, ki se je vsako leto udeleži veliko število mladih jadralcev iz različnih evropskih držav. Do 3. aprila se bo na Tartinijevem trgu v Piranu odvijala Velikonočna tržnica z lokalnimi dobrotami in umetniško-obrtniškimi izdelki. Prav tako bo velikonočna tržnica do 2. aprila zaživela v parku hotela Kempinski Palace Portorož, kjer pripravljajo tudi čokoladno delavnico za otroke in lov na pirhe. 6. aprila bo dvorana OŠ Koper prizorišče Velikonočnega koncerta, na katerem bodo nastopili Klapa Rišpet, Klapa Šufit in Goran Karan. V Piranu pa si lahko vse do 8. aprila ogledate razstavo Križev pot po piranskih cerkvah z deli akademskega slikarja Janeza Bernika.

Na sedmem vinskem festivalu mednarodnih razsežnosti – Festival oranžnih vin ali Orange wine festival – se bo namreč s svojimi vini predstavilo približno 60 vinarjev iz celega sveta.

Kulturno-zabavni program

Aprilski kulturno-zabavni program bo pester. V Kopru se bodo zvrstile številne kulturne prireditve, ki jih bo povezovala rdeča nit ob praznovanju Evropskega leta kulturne dediščine. Posebno zanimivi bodo Območno srečanje otroških in odraslih folklornih skupin Primorske, razstava Cankar v stripu, Dnevi humanistike 2018 in razstava noš, glasbil in fotografij Kjer preteklost sreča prihodnost.

12. in 13. aprila bo v Portorožu potekal osrednji letni dogodek oglaševalske stroke v Sloveniji, SOFSlovenski oglaševalski festival. Dogajanje v Piranu bo 22. aprila popestril praznik sv. Jurija, zavetnika mesta, ki oživlja čas odhoda solinarjev v soline in priprave na pridelavo soli, stoletja najpomembnejšega vira zaslužka za vse mesto. Le nekaj dni pozneje, 28. aprila, bo na Tartinijevem trgu potekal Sejem starin, domače obrti in darov narave.

April bo obarvan tudi s kulinarično ponudbo.

Kulinarična ponudba

14. aprila bo v Sv. Antonu prireditev Vinol – vino, olje in kulinarika Istre, 15. aprila pa bo Istrski pohod kulinaričnih dobrot povezal slikovito progo, čudovite razglede in pestre okuse slovenske Istre. 21. aprila se v koprsko mestno jedro vrača kulinarična tržnica Odprta kuhna, 22. aprila bo v Gračišču 2. Špragljev pohod, v Taverni pa Festival bosanske kulinarike.

Zadnji petek v aprilu bo v Izolo ponovno privabil ljubitelje vin. Na sedmem vinskem festivalu mednarodnih razsežnosti – Festival oranžnih vin ali Orange wine festivalse bo namreč s svojimi vini predstavilo približno 60 vinarjev iz celega sveta. Dogodek se bo v petek, 27. aprila, začel z uradno otvoritvijo v cerkvi Marije Alietske, sledila bo degustacija oranžnih vin v Manziolijevi palači. Na Manziolijevem trgu pa bo ob spremljavi glasbe moč okušati kulinarične specialitete.

Med 28. in 29. aprilom bo v Padni, eni najlepših vasic slovenske Istre, potekal Praznik olja in bledeža z bogato ponudbo avtohtonih sort oljčnega olja, kmetijskih pridelkov in tradicionalnih istrskih jedi.