DomovProsti časSprehod na Brič vas bo navdušil

Sprehod na Brič vas bo navdušil

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Dolina reke Dragonje je zagotovo tista, ki privablja ogromno ljudi. Za vas smo izbrskali zanimiv skriti kotiček, ki ga lahko obiščete že danes.

Brič leži med slovensko-hrvaško mejo in krajiskim parkom Dragonja. Pot na posestvo vodi mimo slikovitih Škrlin, ki so majhen, a zelo star zaselek ob sotočju rek Dragonje in Rokave, od koder se povzpnete vse do vrha Novega Briča.

Ob sotočju obeh rek je teklo veliko poti, ki so vodile v notranjost Istre. Ugodna geografska lega in obilica vode (poleg obeh rek proti Škrlinam tečejo še trije potoki) sta bila najbrž glavna razloga za to, da so na tem območju zrasli številni mlini.

Brič vas bo navdušil

Pot, ki pelje na Brič, torej vodi skozi Škrline ob reki Dragonji. Do cilja vas bodo ves čas vodile oznake. Ko boste prispeli na Brič, vas bo tam pričakal tudi lepo urejen izvir.

Pot, ki pelje na Brič, teče skozi Škrline ob reki Dragonji. Foto: ekoper.si

Posestvo Brič je potopljeno v naravo, saj leži na vrhu hriba, ki je skoraj v celoti poraščen z gozdom, kjer poleg starih hrastov in kostanjev rastejo še mlajša drevesa črnega gabra, malega jesena ter bukve. Ob poti na posestvo  boste uživali v obilju cvetlic in mediteranskega grmičevja, v okoliških gozdovih pa boste imeli z malo sreče možnost opazovali divje živali, saj jih na tem območju živi res veliko, kar s pridom izkoriščajo tudi okoliške lovske družine.

Vzpetina se dviga od 270 do 350 metrov visoko in je deležna tako vpliva Sredozemlja kot tudi celine.

Privoščite si torej zanimiv dan v dolini reke Dragonje.