DomovProsti časV Istri z marčevskim dogajanjem prebujamo pomlad

V Istri z marčevskim dogajanjem prebujamo pomlad

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Resda je zunaj zelo mrzlo za ta čas, a prepričani smo, da bo marčevsko dogajanje gotovo prebudilo pomlad. Tudi v prihajajočem mesecu nam v Istri ne bo dolgčas. Spoznavali bomo istrsko naravo, se udeleževali športnih dogodkov, degustirali vino in čokolado ali pa se prepustili glasbi na enem od koncertov, ki se približujejo.  

Že 7. marca bo v Gledališču Tartini potekala prireditev Dedicato alle donnePosvečeno ženskam z večernim koncertom. V Ankaranu bodo na 8. marec vsem ženam delili rože tržnici v centru, zvečer pa se bo v Manziolijevi palači ob 19. uri odvil koncert Ženske in glasba. V Kulturnem domu nas ob 20. uri čaka koncert MEF – Ma ne že spet.

Glasba in kulturno dogajanje bodo sicer krojili ves marčevski mesec. Med 6. in 9. marcem se bodo v Mediadomu Pyrhani odvijali filmski večeri. Ogledali si bomo lahko Rolling Stones – Shine a light, The Beatles – Osem dni na teden, Janis Joplin – Otožno dekle in Mladi levi – Polnost časa.

V Kopru veliki koncert legendarnega Magnifica

Koprsko občinstvo bo 10. marca na noge dvignil legendarni Magnifico, ki bo nastopil v šotoru pri koprskem stadionu Bonifika. Na isti dan bo v Gledališču Tartini nastopil Vlado Kreslin, 16. marca pa bo v Avditoriju Portorož koncert Dubravke Tomšič Srebotnjak in Simfoničnega orkestra SNG Maribor z dirigentom Simonom Krečičem. V Mediadomu Pyrhani se konec meseca obetajo tudi Stand up večeri: 28. marca s Kajo Grozina in Blažem Curkom, 29. marca pa z Maticem Kokošarjem ter Rokom Krivičičem.

31. marca koprska Taverna gosti priljubljena prireditev Vino in čokolada. Foto: arhiv ekoper.si

Marca v pričakovanju prireditve Vino in čokolada

Društvo vinogradnikov slovenske Istre 11. in 12. marca vabi na 20. Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. V dveh dneh bodo obiskovalci okušali malvazije številnih vinarjev iz slovenske Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline pa tudi hrvaške Istre in Italije. 31. marca pa nas v Taverni čaka priljubljena prireditev Vino in čokolada.

Že to soboto Dan odprtih vrat v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok. Foto: arhiv ekoper.si

Spoznavanje istrske narave

3. marca ne gre zamuditi Dneva odprtih vrat v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok, kjer si bomo med 8. in 17.30 uro lahko ogledali čudovito naravo in številne živalske vrste, ki se skrivajo v tej oazi le streljaj od mesta. V sklopu programa se bo lahko med drugim opazovalo tudi obročkanje ptic, obiskovalci se bodo lahko udeležili Konopljine čajanke, se s kamarškimi kobilami sprehodili po učni poti ali si ogledali predstavitev dela s konji.

Izolske vodne vire, ki so nekoč predstavljali edini vir vode v zaledju, lahko obiščemo v soboto, 24. marca, na 14 km dolgi poti okoli Kort. Vsak od njih namreč piše svojo posebno zgodbo, ki jo lahko podrobneje spoznate na pohodu po vodnih virih izolskega podeželja, ki ga organizirajo člani TD Šparžin. Poleg vodnih virov, zgodb domačinov in prikaza življenja v vasi, boste na pohodu obiskali tudi vinarje in poizkusili njihov pridelek.

Izola bo gostila že 31. International Spring Cup. Foto: Dragan Sinožič

Dve jadralni regati in veliko drugega športnega dogajanja

V nedeljo, 4. marca, bo v Areni Bonifika potekalo Državno prvenstvo v  judu za mladince in mladinke s pričetkom ob 10. uri, popoldan pa državno prvenstvo po pasovih. 17. marca bo potekal 3. Urbani gladiator, na katerem bodo udeleženci premagovali raznolike ovire. 18. marca se bosta odvila kolesarski maraton Gran fondo Portorose in 15. tek Povežimo soline. Trasa teka bo speljana ob morju, skozi center Portoroža, med oljčniki in nasadi kakijev ter skozi tunel nekdanje ozkotirne železnice.

Foto: facebook Koper Handball Cup

Konec meseca bo Koper med 30. marcem in 1. aprilom znova gostil mednarodni rokometni turnir 5. Koper Cup. Na velikonočni podaljšani vikend se bosta odvili tudi dve regati. Velikonočna regata, najpomembnejša regata za razred optimist v tem delu Evrope, bo potekala med 29. marcem in 1. aprilom. Izola pa bo gostila že 31. International Spring Cup – mednarodno jadralno regato, na kateri se bodo jadralci pomerili v olimpijskih razredih Laser Standard in Laser Radial ter v ne-olimpijskih razredih Laser 4.7, Laser radial in posadke 420.