DomovProsti časVroč začetek meteorološkega poletja

Vroč začetek meteorološkega poletja

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko sta bila v Sloveniji toplejša od dolgoletnega povprečja še posebej letošnji marec in nekoliko tudi april, so bile povprečne temperature tudi v maju nad dolgoletnim povprečjem.

Medtem je bila količina padavin v maju večinoma pod povprečjem. Vroče vreme se nadaljuje tudi v prvih dneh meteorološkega poletja, ki se začenja danes.

Po podatkih dežurnega meteorologa na Agenciji RS za okolje Andreja Velkavrha, je bila v Ljubljani maja povprečna temperatura za eno stopinjo višja od dolgoletnega povprečja, medtem ko je bila količina padavin nekoliko podpovprečna.

Foto: Vojko Rotar

Padavine pod povprečjem

Tudi drugod po Sloveniji so glede na dostopne podatke bile padavine večinoma pod povprečjem, količino nekoliko nad povprečjem so namerili v Murski Soboti. Glede na nevihtni značaj vremena v tem času so bile sicer padavine po Sloveniji krajevno neenakomerno razporejene.

Glede temperatur po drugih krajih Slovenije pa je bilo po besedah Velkavrha v maju večinoma od pol stopinje pa tudi za dobro stopinjo nad povprečjem, kar ni tako malo.

Foto: Vojko Rotar

Poletje bo vroče

Vroč bo tudi začetek meteorološkega poletja. Do nedelje bo vroče s temperaturami do 30 stopinj Celzija, nato pa se v začetku prihodnjega tedna obeta nekaj ohladitve s padavinami, od sredine prihodnjega tedna naprej pa za zdaj kaže na postopno otoplitev.