DomovSlovenijaSlovenska Istra tudi letos aktivna pri promociji destinacije

Slovenska Istra tudi letos aktivna pri promociji destinacije

Slovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Turistično združenje Portorož, Turistično združenje Izola, Turistična organizacija Koper in Občina Ankaran, ki se pri promociji slovenske Istre uspešno povezujejo in tako dokazujejo, da se lahko s skupnim nastopom dosežejo boljši rezultati in ponudijo celovitejši turistični produkti, se skupaj predstavljajo tudi na pomembnejših turističnih sejmih.  

Slovenska Istra se je pod blagovno znamko Love Istria med 10. in 13. januarjem predstavila na izjemno obiskanem sejmu Ferienmesse na Dunaju. Celotna predstavitev je potekala v znamenju soli: pridni kuharski mojstri hotela Tomi so pripravljali izbrane istrske jedi s Piransko soljo, številni obiskovalci pa so lahko spoznali tudi solinarko, ki je brezplačno delila vrečke s soljo. Slovenski razstavni prostor sta krasila lesen voziček „vagonet“ s soljo in fotografija Krajinskega parka Sečoveljske soline, ki predstavlja pomemben del bogate naravne in kulturne dediščine Istre.

Ferienmesse Dunaj (Foto: TZP)

V istem terminu se je slovenska Istra predstavila tudi v Utrechtu na Nizozemskem, na največjem sejmu turizma v Beneluksu, ki je eden izmed večjih v Evropi. Stojnica Love Istria je bila zelo dobro obiskana, izkazalo pa se je tudi, da je večina obiskovalcev že poznala Slovenijo. Največ interesa je bilo izkazanega za poletno sezono, saj Nizozemci radi aktivno preživljajo dopustniške dni, tudi tako da raziskujejo kraje, ki jih obiščejo. Na sejmu se je sicer predstavilo 1.126 razstavljavcev, obiskalo pa ga je okoli 100.000 obiskovalcev.

Utrecht Nizozemska (Foto: Občina Ankaran)

Trenutno se destinacija predstavlja na italijanski borzi BIT Milano, ki se v letošnjem letu odvija že devetintridesetič in traja do srede. Na sejmu tudi letos sodeluje več kot 1.000 podjetij, več kot 2.000 tisoč novinarjev in okoli 500 blogerjev. V preteklem letu je borzo obiskalo 46.000 obiskovalcev.

Že naslednji teden se bo odvila predstavitev v Pragi na sejmu Holiday world Praga – največjem in najpomembnejšem turističnem sejmu na Češkem. Število gostov iz Višegrajskih držav v zadnjih letih močno narašča, zato tudi slovenska Istra temu trgu namenja posebno pozornost. Sočasno s praškim sejmom se bo slovenska Istra predstavila tudi na največjem sejmu za rekreacijo in prosti čas na Bavarskem – F.RE.E. München. Nemčija predstavlja največji evropski trg s skoraj 70 milijoni potovanj daljših od 4 dni in s 77 milijoni krajših potovanj, za katere Nemci porabijo okoli 90 milijonov evrov. Po številu hotelskih prenočitev v slovenski Istri so takoj za Avstrijci in Italijani.

BIT Milano (Foto: TZI)

Sledila pa bo še predstavitev na največji turistični borzi na svetu ITB Berlin, ki velja za svetovno stičišče turistične ponudbe in povpraševanja. Sejem bo v petih dneh med 6. in 10. marcem 2019 združil okoli 10.000 razstavljavcev iz 180 držav na več kot 160.000 m2 razstavnega prostora z več kot 160.000 obiskovalci, od tega bo vsaj 120.000 poslovnih obiskovalcev.

Do konca leta se bo destinacija slovenska Istra predstavila še na nekaterih drugih sejmih in poslovnih dogodkih, med katerimi so med drugim SeaTrade v Miamiju, Freizeit v Celovcu, borza TTG Rimini in WTM London.

Brič, večerja pod drevesom (Foto: Jaka Ivančič)

Z blagovno znamko Love Istria aktivni tudi na drugih področjih

Istrska turistična združenja oz. organizacije pa so aktivne tudi na drugih področjih. Že nekaj let pripravljajo skupni letni koledar dogodkov, sodelujejo pri organizaciji skupnih dogodkov, kot tudi v različnih projektih, skupaj gostijo obiske tujih novinarjev ipd. V lanskem letu so pričeli tudi z izvajanjem skupne promocije pod blagovno znamko Love Istria preko družbenih omrežij – predvsem Facebook-a in Instagram-a, ustvarili so več kot 60 skupnih fotografij, več krajših video posnetkov in pa nov krovni video destinacije, ki je v treh dneh dosegel 20.000 organskih ogledov in 380 delitev. Zanimanje za istrska doživetja so zaznale tudi nekatere slovenske agencije.

V letu 2019 bodo lanskoletno dobro prakso še nagradili. Aktivni bodo tudi pri projektih MarIstra – gastronomski zakladi Istre in Uživajmo podeželje (2), še naprej pa bodo sredstva namenjali skupni promociji dogodkov in doživetij preko ustaljenih kanalov.