DomovŠport​​Več kot 800 kolesarjev odpeljalo že 4. Istrski kolesarski maraton

​​Več kot 800 kolesarjev odpeljalo že 4. Istrski kolesarski maraton

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

To nedeljo se je več kot 800 kolesarjev udeležilo 4. Istrskega kolesarskega maratona in uživalo na razgibanih trasah slovenske Istre. K dobremu vzdušju sta prispevala tudi lepo vreme in pester spremljevalni program. 

Letošnji dogodek je trajal kar tri dni. Petkova predstava in gibalna animacija sta navdušila najmlajše, saj je koprsko taverno obiskalo več kot 200 otrok iz vrtcev Koper in Semedela.

_DSC1468
Vir: Kolesarsko društvo Raketa

Sobotno dogajanje zaznamoval kronometer

Sobotni kronometer je pričaral pravo tekmovalno vzdušje, start ob morju, številni obiskovalci in trasa okoli starega mestnega jedra Kopra pa so navdušili prav vse udeležence. Izmed 44 tekmovalcev so dva kroga v dolžini 5 kilometrov med moškimi najhitreje odpeljali Matej Kravos (1. mesto), Mitja Oter (2. mesto) in Matej Paradiž (3. mesto). Zmagovalec je traso prepeljal v 5 minutah in 45 sekundah. Med ženskami so slavile Teja Gulič (1. mesto), Julija Patajac Kosmac (2. mesto) in Maja Škrlj (3. mesto). 

Pestro je bilo tudi na sobotnem Kolesarskem festivalu. Družine so si v sklopu vodenega kolesarskega izleta ogledale Pretorsko palačo in Škocjanski zatok, prodaja rabljenih koles in opreme je bila uspešna, razstavljavci pa so se predstavili z dobrotami in pestro turistično ponudbo. Izvedene so bile tudi številne vožnje z električnimi kolesi na Markovec, dogajanje pa so začinila še starodobna kolesa in nastopi BMX kolesarskih mojstrov.

_DSC2222
Vir: Kolesarsko društvo Raketa

Miran Bole in Stina Čepak odnesla zlato 

Vrhunec dogajanja je bil nedeljski maraton. Udeleženci so se podali na tri razgibane trase po slovenski Istri: Salinera (17 km), Zavarovalnica Maribor (51 km) in Hervis (75 km). Na slednji je na odseku zaprte ceste na Boršt potekalo tudi tekmovanje za kralja in kraljico Boršta. Po zapletu z merjenjem časa in razglasitvi začasnih neuradnih rezultatov so tekmovalci končno dočakali tudi uradno razglasitev. V moški konkurenci je zmagal Miran Bole, drugo mesto je zasedel Tomaž Čefuta, tretji je bil Diego Palamin. Med ženskami je bila najboljša Stina Čepak, druga je bila Dunja Selan, tretja pa Isabel Petronio. Zmagalo pa je tudi več kot 50 udeležencev mini maratona, ki je vsako leto bolj priljubljen.

_DSC2232
Vir: Kolesarsko društvo Raketa

Pester spremljevalni program je navduševal številne obiskovalce

Medtem ko so se tekmovalci potili na kolesih, je bilo v koprski Taverni živahno, saj so organizatorji poskrbeli za pester spremljevalni program za spremljevalce kolesarjev, gledalce ter druge obiskovalce.

Najmlajši so se zabavali v ustvarjalnici Ful Kul, odrasli pa so uživali ob pogostitvi in žrebu štartnih številk za bogate nagrade. Glavna nagrada je bilo kakovostno kolo KTM, ki ga je podaril Hervis, srečni lastnik pa je postal izžrebanec iz Hrvaške. V sklopu odrskega dogajanja se je zaključila tudi pobuda Vsi na kolo za aktivno starost.

Vsi kolesarji so varno in zanesljivo odpeljali 17-kilometrsko traso maratona, najstarejša udeleženca pa sta bila ravno iz skupine ambasadorjev gibanja.

Vir: Kolesarsko društvo Raketa

Tekmovalce Istrskega maratona so ob progi spodbujali številni navijači, k sodelovanju pri organizaciji postojank pa so pristopila tudi številna društva in vasi. *