DomovŠportDRUGA DIVIZIJA LIGE ABA: Tigri so si zagotovili mesto na zaključnem turnirju v Čačku

DRUGA DIVIZIJA LIGE ABA: Tigri so si zagotovili mesto na zaključnem turnirju v Čačku

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Košarkarji Sixta Primorske so na tekmi 20. kola Druge divizije Lige ABA z 72:69 premagali novomeško Krko in si zagotovili mesto na zaključnem turnirju, ki bo 3. in 4. aprila potekal v srbskem mestu Čačak.

Z 20 točkami se je v dresu primorskega moštva najbolj izkazal Tadej Ferme, zmago pa je z blokado nad Paolom Marinellijem potrdil Nejc Zupan.

Primorski košarkarji so si z zmago nad sedemkratnimi državnimi prvaki, košarkarji Krke, zagotovili mesto na zaključnem turnirju Druge divizije Lige ABA. Izbranci glavnega trenerja Jurice Golemca, so na tekmi 20. kola regionalnega tekmovanja v Areni Bonifika vodili praktično od začetka do konca, in se veselili tesne, a zaslužene zmage (72:69).

Mesto na zaključnem turnirju so si v 20. kolu že zagotovili igralci Borca, ki so gostitelji turnirja najboljše četverice rednega dela.

Tekmo so Primorci odprli z nizom osmih zaporednih točk, že v prvi četrtini pa je bil glavni kreator zanesljivega vodstva Sixta Primorske Mirko Mulalić, ki je v vsega sedmih minutah igre dosegel kar 15 točk. Vodstvo so košarkarji v oranžnih dresih nato držali praktično do zadnjih minut. Na glavni odmor so po zadetem metu za tri točke Tadeja Fermeta odnesli devet točk naskoka (42:33), pred zadnjimi desetimi minutami pa so imeli »tigri« šest točk prednosti (56:50).

Foto: KK Sixt Primorska

Štiri minute do konca tekme je semafor v Areni Bonifika po dveh prostih metih Fermeta kazal 67:61 v korist ekipe Jurice Golemca, Alen Hodžić pa je le minuto kasneje vodstvo dvignil na 69:61. Toda sedemkratni državni prvaki se niso predali – z zadnjim jurišem so rezultat po polaganju Žige Dimca poravnali na 69:69.

Takrat pa so na sceno stopili izkušeni igralci Sixta Primorske. Marijan Čakarun je zadel enega od dveh prostih metov, po zgrešenem metu Krke pa je Daniel Vujasinović dodal dva koša za 72:69. Rezultat se do zadnje sirene ni spremenil, saj je Nejc Zupan izjemno blokiral poskus Paola Marinellija, Mulalić pa je žogo nato le še spretno zadržal pri sebi, medtem, ko so se sekunde na semaforju iztekle in so se košarkarski navdušenci v Areni Bonifika začeli veseliti ob uvrstitvi svojih ljubljencev na zaključni turnir v Čačak.

Tadej Ferme je na poti do 20 točk zadel kar pet od sedmih metov za tri točke, Mirko Mulalić pa se je na koncu ustavil pri 18 točkah. Shawn King je sedmim točkam dodal deset skokov.

Foto: KK Sixt Primorska

Jurica Golemac, glavni trener KK Sixt Primorska: »Čestitam igralcem za zmago in uvrstitev na zaključni turnir Druge divizije Lige ABA. Čez celotno tekmo smo narekovali tempo igre, v zadnjih minutah sicer dovolili, da se košarkarji Krke približajo, a kljub temu ohranili mirne glave in se veselili zmage. Zahvaljujem se navijačem za podporo skozi celotno tekmo in upam, da se v takem številu vidimo tudi v Čačku.«

Nebojša Joksimović, kapetan KK Sixt Primorska: »Čestitam igralcem, trenerjem in celotni upravi kluba, saj smo dosegli resnično izjemen uspeh. Z zmago nad Krko smo le še potrdili mesto na zaključnem turnirju Druge divizije Lige ABA. Morda se ta trenutek še ne zavedamo tega, a finalne turnirje je vedno lepo igrati, sploh, ko gre za tako veliko tekmovanje, kot je to Liga ABA. Z mislimi smo ta trenutek še pri zmagi nad Krko, že v petek pa se bodo obrnile k državnemu prvenstvu, ki bo, vsaj do odhoda v Čačak, postal primarna stvar.«

V soboto ob 19. uri se bodo primorski košarkarji na tekmi tretjega kola Lige Nova KBM za prvaka v Športni dvorani Domžale pomerili s Helios Suns. Domžalčani imajo po dveh odigranih kolih dva poraza, Primorci pa bodo skušali zabeležiti drugo zmago drugega dela prvenstva.