DomovŠportDvorana koprske osnovne šole gostila inkluzivni in veteranski judo

Dvorana koprske osnovne šole gostila inkluzivni in veteranski judo

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Dvorana koprske osnovne šole je včeraj gostila Državno prvenstvo v inkluzivnem judu in Odprto državno veteransko prvenstvo v judu, ki sta ju organizirala Judo klub Koper in Judo zveza Slovenije (JZS).

Slavnostne otvoritve prvenstva, ki se je pri nas odvijalo prvič, se je poleg predstavnika direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje znanost in šport Boruta Štruklja, predsednice športne zveze Koper Sonje Poljšak in predsednika Judo zveze Slovenije Darka Mušiča, udeležil tudi predstavnik Mestne občine Koper, vodja Urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec.

»Judo klub Koper opravlja nepogrešljivo delo na področju juda, ki ga organizira tudi za ranljive skupine. Prav te potrebujejo socializacijo in občutek sprejetosti,« so bile besede Timoteja Pirjevca, ki se je ob tem se je zahvalil tudi vsem mentorjem, ki dajejo vso svojo energijo v to, da so njihovi varovanci uspešni.

Judo klub Koper – pionirji inkluzivnega juda v Sloveniji

V Judo klubu Koper namreč že četrt stoletja v vadbo juda vključujejo tudi ranljive skupine in so pionirji inkluzivnega juda v Sloveniji. Tako smo bili prvič v zgodovini slovenskega juda priče, da sta se na uradnem državnem prvenstvu JZS predstavili dve različni skupini, in sicer veterani ter vsi tisti, ki so del inkluzivnega juda. Poleg tega se je prvič zgodilo, da sta se obiskovalcem predstavili dve generaciji judoistov, ki sta poleg zanimivih bojev prikazali zakaj je prav judo šport, ki ga imajo radi.

Obiskovalci so tako poleg zanimivih bojev uživali tudi ob prikazu padcev, ki jih lahko z znanjem juda ublažimo pri izvajanju različnih športnih aktivnosti, kot tudi v vsakdanjem življenju, ko se nam pripeti kakšna nerodnost. Z glasbeno točko pa je prireditev popestril tudi glasbenik Rudi Bučar.

Vsi judoisti, ki so tekmovali na včerajšnjem prvenstvu, vadijo judo v slovenskih klubih, združenih v nacionalni panožni zvezi JZS, kar je prispevek slovenskega juda k vključevalnim in povezovalnim procesom v naši družbi na področju športa.