DomovŠportSlovenski rokometaši včeraj morali priznati premoč Madžarom

Slovenski rokometaši včeraj morali priznati premoč Madžarom

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na prvi kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo v začetku prihodnjega leta na Danskem in v Nemčiji, včeraj izgubila proti Madžarski s 24:29 (14:13). Po včerajšnji tekmi v nabito polni dvorani Arene Bonifika domače rokometaše v sredo, 13. junija, čaka povratna tekma v Veszpremu.

»Madžarska je izjemno močna in trdna ekipa, ki je na trenutke igrala zelo grobo, na njihovo igro nismo ustrezno odgovorili. Naša igra v napadu je bila zelo slaba, bolj podobna košarki, brez resnih strelov z zunanjih položajev,« je bil po tekmi kritičen selektor slovenske rokometne reprezentace Veselin Vujović in dodal, da je v tem trenutku Slovenija zelo oddaljena od svetovnega prvenstva.

Podobnega mnenja je bil tudi Vid Kavtičnik, ki je dejal, da se je v zadnjih petnajstih minutah tekme madžarskemu vratarju povsem odprlo, »mi pa smo grešili od blizu in daleč. Naša obramba ni bila na visoki ravni, kar je na koncu pretehtalo v korist Madžarov. Na povratni tekmi bo zelo težko nadoknaditi pet golov zaostanka, a ni nemogoče«. Slovenski rokometaši bodo morali, tako Kavtičnik, v Veszpremu prikazati naravnost fenomenalno predstavo, obramba in napad bosta morala biti na veliko višji kakovostni ravni.

Varovanci Veselina Vujoviča so sicer dvoboj z Madžari začeli na najboljši možni način. Obramba 6-0 je bila na najvišji možni ravni, igra v napadu raznovrstna in učinkovita, po golu Blagotinška in dveh Dolenca so takoj povedli s 3:0. Na visoki ravni je bil tudi Lesjak, ki je takoj nanizal nekaj sijajnih obramb, v uvodnih osmih minutah ubranil tudi dve sedemmetrovki.

Vzdušje pred tekmo je bilo zelo optimistično:

V 12. minuti so se Madžari približali in skoraj izenačili rezultat, v 23. minuti pa je Slovenija znova povedla za tri gole (12:9), a že tri minute kasneje jo je Madžarska prvič na tekmi po golu Zsolta Balogha ujela in izenačila na 12:12. Na polčasu je p0novno vodila Slovenija, z minimalno prednostjo (14:13).

V drugem polčasu so slovenski rokometaši, brez poškodovanega Gabra imeli velike preglavice na vseh ravneh svoje igre, v 42. minuti pa so prvič na dvoboju tekmecu pogledali v hrbet (18:19) ter nato v 45. minuti zaostali za dva gola (20:22). Zadrega slovenskih rokometašev je bila sprva kratkotrajna, tri minute kasneje so prek Kavtičnika izenačili na 23:23, v prelomnih trenutkih dvoboja pa se jim je znova povsem zaustavilo in niso našli pravega zdravila za svoje vzhodne sosede. Ti so v končnici tekme povsem zagospodarili na koprskem igrišču in jim v 52. minuti ušli na tri gole (23:26), največji zaostanek pa je domače moštvo pridelalo v zadnji minuti, ko so zaostali za šest golov (23:29) in si močno otežili življenje pred odločilno tekmo v Veszpremu.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Vid Kavtičnik s sedmimi goli, Miha Zarabec je prispeval štiri zadetke.