DomovŠportEvropsko prvenstvo v rokometu tudi v Kopru

Evropsko prvenstvo v rokometu tudi v Kopru

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred slovensko moško rokometno reprezentanco sta odločilni tekmi za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Hrvaškem. Zmagi nad Švico in Portugalsko ji prinašata enajsti preboj na sklepni turnir stare celine, prvo nalogo za uresničitev tega cilja pa bo imela že v sredo, ko se bo v Schaffhausnu ob 20.15 pomerila s Švico.

Slovenski rokometaši so v današnjih dopoldanskih urah pripotovali na prizorišče pete tekme v kvalifikacijski skupini 5. Med potniki ni številnih nosilcev igre iz Francije, ki so januarja na svetovnem prvenstvu osvojili odličje bronastega leska, kot so Vid Kavtičnik, Darko Cingesar, Nik Henigman in Vid Poteko.

Že pred zadnjim kvalifikacijskim ciklusom je bilo jasno, da slovenski selektor Veselin Vujović iz različnih razlogov ne bo mogel računati tudi na Deana Bombača, Primoža Prošta, Staša Skubeta in Miho Žvižeja, dodatne sive lase pa mu je povzročila tudi nezgoda Blaža Janca, ki si je na enem zadnjih treningov pred odhodom v deželo sira in čokolade močno zvil gleženj in ostal v domovini.

Foto: RD Koper

Slovenska rokometna reprezentanca po točke tudi na koprsko igrišče

Močno spremenjena in zdesetkana slovenska ekipa je pred zahtevno nalogo, v našem taboru pa verjamejo, da premorejo dovolj znanja, moči in modrosti. Le zmagi na sredini tekmi v Schaffhausnu ter na sobotnem obračunu s Portugalci v Kopru ji namreč zanesljivo prinašata preboj med 16 najboljših izbranih vrst na evropskem prvenstvu, ki bo med 12. in 28. januarjem prihodnje leto na Hrvaškem.

Odprtih je še nekaj drugih možnosti, med drugim se lahko Vujovićevi izbranci na evropsko prvenstvo uvrstijo tudi v primeru poraza proti Švicarjem in po zmagi nad Portugalci, v tem primeru pa morajo Nemci slaviti na sredini tekmi v predmestju Porta. Po štirih krogih si je Nemčija z maksimalnimi osmimi točkami že izborila nastop na evropskem prvenstvu, Portugalska jih ima pet, Slovenija tri, Švica pa je brez točk.

“Ni enostavno narediti koncepta igre z osmimi novimi igralci v ekipi, a te zadeve ne zanimajo nikogar. Vsi razmišljajo in pričakujejo le zmage,” je uvodoma dejal Vujović in dodal: “Prepričan sem, da smo kakovostnejši od Švicarjev, a to moramo dokazati na igrišču. Za nas je sredina tekma izjemno pomembna, medtem ko so Švicarji že izgubili možnosti za preboj na EP. V vsakem primeru bomo naredili vse, da dosežemo drugo zmago in upravičimo vlogo favoritov. Ključ do zmage bo dobra igra v obrambi, verjamem in zaupam svojim varovancem.”