DomovŠportFC Luka Koper nekoč in danes

FC Luka Koper nekoč in danes

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Nogometni klub FC Koper si je z dolgoletnim igranjem na najvišji ravni slovenskega nogometa pridobil ugled in simpatizerje tudi izven Kopra.

V klubskih vitrinah se je skozi čas nabralo lepo število lovorik. Zmagovalci slovenskega superpokala, pokalni zmagovalci in slovenski prvaki so nazivi, ki so v preteklosti že navdajali koprsko nogometno javnost s ponosom in veseljem. Da bo klub tako uspešen, si njegovi ustanovitelji davnega leta 1920 najbrž niso niti predstavljali. Le vprašamo se lahko, kako bi gledali na moderne objekte, ki nudijo podporno infrastrukturo nogometašem skorajda 100 let kasneje.

Nogomet,Finale Pokal Slovenije 2015, FC Luka Koper - Celje
Finale Pokala Slovenije 2015. Foto: FC Koper

FC Koper je danes doma na enem izmed najlepših in najmodernejših objektov v Sloveniji, Bonifiki. Pionirji koprskega nogometa so imeli svoj prostor za igranje na zunanji strani Mudinih vrat, kar je le streljaj od današnjega modernega objekta.

Igrišče je bilo peščeno in nemalokrat si je nogometne igre zaželelo tudi bližnje morje, kar je v praksi pomenilo zalito igrišče. To pa študentov, delavcev in predvsem ribičev, ki so sestavljali prvotno zasedbo kluba, ni kaj dosti motilo. Takoj, ko se je morje umaknilo, so nadaljevali z igro in treningi.

ŠRC Bonifika je lep odraz dolgoletnih vlaganj v športno infrastrukturo.
ŠRC Bonifika je lep odraz dolgoletnih vlaganj v športno infrastrukturo. Foto: FC Koper

Nesrečni dogodki 2. velike vojne spremenili vsakdanjik

Nogomet se je na Koprskem vse od svojih prvih korakov pa do izbruha nesrečnih dogodkov, povezanih z 2. svetovno vojno, lepo razvijal. Ta zgodovinska prelomnica je ohromila tudi nogometne aktivnosti, ki so v Kopru in po okoliških vaseh med vojno povsem zamrle.

Obdobje mrka se je končalo po letu 1945, ko so bili ustanovljeni mestni klubi v Kopru, Piranu ter Izoli.

Nov zalet

Po vojni je prišlo novo obdobje. Poleg nogometa so se začeli razvijati še drugi športi. Atletika, odbojka, plavanje, boks in košarka so športi, ki so v Kopru postali zelo priljubljeni. Uspehom in razvoju, ki je bil v tem času dosežen na področju omenjenih športov, se lahko le globoko priklonimo.

Nogometni klub je, podobno kot Koper, skozi čas zamenjal več imen. Če je imelo prvotno poimenovanje mesta helenistični pridih, je imelo prvotno ime nogometnega društva romanskega – Circolo sportivo Capodistriano (1920). Sledila so še naslednja poimenovanja: Unione Sportiva Capodistriana (1945), Aurora Koper, Meduza Koper, Partizan Koper in končno FC Koper, pod katerim klub deluje še danes.

Igor Pamič
Igor Pamič (desno), aktualni trener koprskih nogometašev. Foto: FC Koper

Nov trener, novi izzivi

V sezoni 2009/10 je Koper osvojil naslov državnih prvakov. Takrat je ekipa z Obale dokazala, da se ob kvalitetnem delu na in ob igrišču da pokoriti tudi slovensko nogometno srenjo.

Okrepljeni z novo energijo, ki jo v Koper prinaša Igor Pamič, bodo Koprčani že na naslednji tekmi poskušali narediti nov korak proti vrhu lestvice. Z željami, da koprskim nogometašem uspe nadaljevati z uspešnim nizom, ki se je začel na pretekli tekmi z zmago nad Radomljami, vas vljudno vabimo, da za naše fante skupaj navijamo že to nedeljo, 6. novembra, ko ob 16.55 na koprsko Bonifiko prihaja Olimpija.

Z obiskom tekem in navijanjem lahko postanete del kluba, ki praktično že stoletje brani nogometno čast Kopra! *