DomovŠportKoper bo gostil Evropsko prvenstvo v Judo Katah 2018

Koper bo gostil Evropsko prvenstvo v Judo Katah 2018

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

V naslednjem tednu bo med 19. in 20. majem Koper gostil Evropsko prvenstvo v Judo Katah 2018. Dogajanje bo skoncentrirano v osnovni šoli Koper, kjer bo 19. maja, po tekmovalnem delu (prične se ob 9. uri), ob 16. uri potekala tudi uradna otvoritev.

“Čudovito je, da smo ponovno del zgodbe, ki prispeva h kolažu uspešnega dela naših športnih organizacij. V veliko čast nam je, da nas je EJU ponovno izbral za organizacijo in izvedbo evropskega prvenstva v Katah,” so besede predsednika Judo zveze Slovenije Darka Mušiča.

Ta dogodek smo v Kopru prvič spremljali v letu 2012, prvo evropsko prvenstvo v Sloveniji pa je potekalo že leta 1997, in sicer Evropsko mladinsko prvenstvo.

Judo v katah je zvrst judoja, ki se posveča vprašanju našega začetka in izvora, kot pravi Darko Mušič: “Vsi smo dosegli točko, kjer se sprašujemo o začetkih in izvoru. To je tisto, kar predstavljajo Kate. Poudarjajo moralo in osnove športa, ki narekuje naše življenje. Gledano z drugega vidika, judo poudarja popolnost, zgodovino in bistvo.”

V Kopru bomo torej med 19. in 20. majem gostili Evropsko prvenstvo v Judo Katah, kar Koper postavlja na evropski zemljevid športa, saj prav naša športna infrastruktura nudi možnost organizacije različnih športnih dogodkov.

Koper, mesto športa in odlične športne infrastrukture

Da je Koper mesto športa in odlične športne infrastrukture dokazujejo tudi ostali športni dogodki svetovnega formata, ki smo jih organizirali prav pri nas. Zagotovo nihče od nas ne  bo pozabil vrhunskega  borilnega spektakla, ki se je odvijal v Areni Bonifika – W5: »Legends Collide« (Spopad legend), na katerem so se pomerile svetovne in slovenske legende borilnih veščin, med njimi Rhassan Muhareb, Vlad Tuinov, Fahir Batjari, Darryl Sichtman, Orfan Sananzade, Andrej Kedvesš, Igor Mihajlović,  Enver Sljivar, Sleksander Stankov, Bor Bratovž, Petar Jaman …

Koper pa je poleg borilnega spektakla W5, samo v lanskem letu gostil svetovni pokal v gimnastiki – FIG World Challenge Cup, ki se je prav tako odvijal v Areni Bonifika, prvi evropski univerzitetni pokal v vaterpolu, ki je potekal na bazenu v Žusterni in nogometno pokalno tekmovanje Slovenije, ki je potekalo na koprski Bonifiki.

Odlična športna infrastruktura, navdušuje tudi tuje zvezdnike, ki ne skrivajo navdušenja, med njimi sta Realova legenda Predrag “Pedja” Mijatović in legenda borilnih veščin Sergey Chepinoga, ki je za ekoper že pred časom povedal: “Impresioniran sem, imate veliko spoštovanje celotne športne skupnosti W5, ker opravljate res veliko delo. Osebno sem ostal ganjen nad tem, kakšen je odnos lokalne oblasti do športa. To pomeni spoštovanje športa, ki rabi podporo tistih, ki vladajo. Šport je po mojem mnenju most med ljudmi. Sprehajal sem se po mestu in se pogovarjal z ljudmi, ogledal sem si tudi športne objekte. Šport ima v Kopru osrednji pomen.”