DomovŠportKoprčanki uspel zgodovinski potop

Koprčanki uspel zgodovinski potop

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprčanka Alenka Artnik nadaljuje s svojo sanjsko sezono. Potapljačici na vdih je uspel novi podvig, tokrat je postavila nov mejnik in dosegla prvo “stotico” v svoji karieri. Odličen uspeh, ki je tudi novi slovenski rekord, je Slovenko uvrstil med štiri ženske, ki jim je uspelo potopiti se do globine sto metrov.

Honduras je bil od pretekle sobote pa do ponedeljka prizorišče mednarodnega tekmovanja v potapljanju na dih. Tekmovanja, ki se bo Alenki Artnik zagotovo za vekomaj vtisnilo v spomin. Carribean Cup 2017 bo odslej za Artnikovo zapisan z zlatimi črkami, saj ji je na omenjenem tekmovanju uspelo doseči strah vzbujajočih sto metrov. Po tem, ko je v nedeljo že dosegla neverjetnih 97 metrov, ji je dan kasneje uspelo še tisto, kar je napovedovala in napadala že dalj časa. Z monoplavutjo je v triminutnem potopu priplavala vse do sto metrov globine.

Sto metrov je uspeh, s katerim se lahko pohvalijo le štiri potapljačice. Foto: Dan Verhoeven

Artnikova med štirimi, ki jim je uspela stotica

Počutila sem se močno, pripravljeno in dovolj zrelo za ta potop.

Uspeh, ki jo uvršča v elitno druščino štirih potapljačic na vdih – Rusinje Natalie Molchanove, Japonke Hanako Hirose in Italijanke Alessie Zecchini – je izvrstna potapljačica komentirala tudi na svojem facebook profilu: “Počutila sem se močno, pripravljeno in dovolj zrelo za ta potop, ki je bil izpeljan gladko od začetka do konca, točno tako, kot mi je všeč.” Zahvaliti se ni pozabila niti svojim staršem, “največjim učiteljem, ki sem jih imela v življenju,” in varnostni ekipi, ki je pripomogla k izvrstnemu dosežku.

Artnikova med vračanjem na površje s stotico v žepu. Foto: Alex St. Jean

Svetovni rekord v disciplini z monoplavutjo znaša 104 metre. Kdo ve, če ne bo Artnikova počasi že razmišljala o nekaj metrov višji številki.

Spodaj si lahko ogledate zanimiv videoposnetek o Alenki Artnik in njenem športu.