DomovŠportKoprski karate klub Samurai v novih prostorih

Koprski karate klub Samurai v novih prostorih

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Eden najuspešnejših karate klubov na Obali TKS Samurai Koper, se je preselil v nove prostore, urejene v pritlični etaži poslovnega objekta v Šalari pri Kopru (stavba v kateri so tudi Krajevna skupnost Škocjan in pošta Šalara). Pogovarjali smo se s predsednikom kluba Stojanom Šestanom, ki ni skrival zadovoljstva nad novo pridobljenimi prostori.

“Vse do letošnjega decembra, ko smo otvorili nove prostore smo domovali v Luki Koper. Tamkajšnji prostori so na žalost postali premajhni, saj število tečajnikov iz leta v leto narašča. Tako smo iskali novi doyo (prostor, kjer se vadi tradicionalni karate) in naleteli na prostore v katerih danes delujemo. S skupnimi močmi smo jih uredili, tako da danes vseh 110 članov (70 otrok in 40 odraslih) lahko trenira,” je za eKoper povedal predsednik kluba Stojan Šestan.

Predsednik karate kluba TKS Samurai Stojan Šestan. Foto: eKoper

Prve vaje so se v novih prostorih kluba TKS Samurai Koper odvile 5. decembra. Kot nam je zaupal Šestan, je prostor velik, svetel, primerno opremljen za vadbo tradicionalnega karateja, predvsem pa razpolaga z garderobami in tuši. Poleg tega imajo urejen tudi kotiček za fizično pripravo.

“Prostori so bili urejeni s prostovoljnim delom in zbranim denarjem članov kluba. Velika in iskrena zahvala gre tudi županu Mestne občine Koper Borisu Popoviču, brez pomoči katerega teh prostorov danes ne bi bilo,” je bil jasen predsednik TKS Samurai Koper.

Prostori so tako namenjeni treniranju tradicionalnega karateja, ki pa se od športnega karateja močno ralikuje. Kot pravi Šestan, imamo v Sloveniji veliko uspešnih karateistov, ki se ukvarjajo s tradicionalnim karatejem. Poleg tega je klub član svetovne karate federacije, kar pomeni, da člani, ki tekmujejo, tekmujejo tako na državni kot tudi na svetovni ravni. Največji letošnji dosežek kluba je zagotovo obisk evropskega prvenstva v Romuniji, kjer sta člana Kaja Dujmovič in Jure Pleša osvojila tretje mesto v kategoriji mladincev v disciplini Enbu.

Prostori namenjeni treniranju tradicionalnega karateja. Foto: eKoper

Karateisti trenirajo tri do štirikrat na teden. Treningi so intenzivni, potekajo pa v popolni tišini. Edini, ki na treningih govori je učitelj, ki od svojih učencev zahteva disciplinirano delo. Kljub strogemu režimu, ki se ga morajo držati vsi, pa so po besedah Šestana tečajniki nad treningi navdušeni, saj uspejo pozabiti na vsakdanje težave, ki jih tarejo in enostavno uživajo v spoznavanju svojega uma in telesa. Kot zanimivost naj omenimo, da morajo karateisti trenirati od 6 do 7 let preden lahko dobijo črn pas ali pa morajo imeti vsaj 16 let, kar v karate žargonu pomeni, da so polnoletni.

“Športni karate je postal moderen karate, ki ga trenirajo po principih športa, veliko bolj je pokrit s strani medijev, poleg tega pa se tudi pravila tekmovanja zelo razlikujejo od pravil, ki veljajo za tradicionalni karate,” nam je zaupal Stojan Šestan in dodal, da je “tradicionalni karate še vedno močno usmerjen v disciplino in osredotočenost, ki razvija visoko raven koncentracije. Na svoj način je tudi meditacija.”

Tradicionalni karate je torej borilna veščina in ne šport. Je proces dozorevanja, osebne rasti in dela na samopodobi kot tudi samozavesti. “Vsaka vaja, ki jo izvajamo zahteva popolno koncentracijo,” je bil jasen Šestan, ki je izpostavil tudi dejstvo, da se otroci, ki trenirajo tradicionalni karate, lažje skoncetrirajo in delujejo tudi v šoli, kar se posledično odraža na učnem uspehu. Chakugan (sto odstotna predanost temu kar počneš) je naš cilj in naše vodilo. Samokontrola je za nas zelo pomembna, saj nihče, nikoli ne sme nikogar poškodovati.” je še dodal.

Treningi tradicionalnega karateja so intenzivni in osredotočeni. Foto: eKoper

V klubu so zaposleni štirje karate učitelji, ki jim občasno na pomoč priskočijo nekateri znani slovenski karateisti kot sta Aleš Anžič in Vojko Bibica, poleg tega je klub pobraten z italijanskim klubom Shin Ryu, kar pomeni, da njihovi učitelji večkrat gostujejo pri nas.