DomovŠportMacarolova in Mrakova osvajata Japonsko

Macarolova in Mrakova osvajata Japonsko

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes se je v Gamagoriju na Japonskem začela regata svetovnega pokala za olimpijske razrede, na kateri bosta v ženskem olimpijskem dvosedu 470 nastopili tudi Slovenki Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), olimpijki in nosilki bronaste medalje z nedavno končanega svetovnega prvenstva.

Dekleti bosta na Japonskem preživeli tri tedne. Po končani regati svetovnega pokala se bosta namreč udeležili še regate azijskega prvenstva na slabih 300 kilometrov oddaljenem otočku Enoshima, kjer bo čez tri leta prizorišče olimpijskih regat.

Regata svetovnega pokala bo potekala vse do nedelje, ko bo na sporedu regata za medalje. Zaenkrat je v ženski konkurenci prijavljenih 14 posadk.

“Med najboljšimi posadkami so Poljakinje, Švicarke, Japonke in Francozinje. Nekatere posadke so se udeležile svetovnega prvenstva, kar nekaj najboljših pa tudi manjka, saj tokratna regata z vidika spoznavanja olimpijskega prizorišča ni pomembna, kajti to bo drugje. Pomembna pa je seveda zaradi skupnega točkovanja za svetovni pokal. Regata v Gamagoriju je namreč prva regata svetovnega pokala za sezono 2018; druga regata bo v Miamiju, sledila bo regata v Hyeresu in zaključek v Kielu. Novost je uvedena z namenom, da se svetovni pokal zaključi pred poletjem, ko so na sporedu prvenstva,” je dejala Mrakova.

Foto: commons.wikimedia.org

Za slovenski jadralki je tokratna pot na Japonsko prvo srečanje z deželo vzhajajočega sonca in kulturo. “Prvi vtisi niso bili najboljši, že pot se je nekoliko zavlekla, tako da sva prišli kar utrujeni, nekoliko tudi zaradi časovne razlike, ki tudi zahteva prilagoditev. Zdaj je dva dni deževalo in tudi vetra je bilo malo, tako da nisva mogli opraviti kvalitetnih treningov. Jadrava na sposojeni jadrnici, na katero se morava še nekoliko privaditi. Za regato pričakujemo šibek veter, ki bi se lahko okrepil nekje do srednje močnega, najine ambicije pa so vedno visoke, tako da ciljava na rezultat med prvimi tremi,” pa je optimistka Macarolova.

Trije tedni jadranja na Japonskem so zanju velik logističen in finančen zalogaj. Predvsem pri transportu iz Gamagorija do Enoshime jima pomagajo japonski prijatelji, prav tako sta dekleti zadovoljni s sposojeno jadrnico. “Ko se bomo v naslednjih letih vračali sem na treninge, se bomo morali zares dobro pripraviti, si najti primerno bivališče, poskrbeti za prehrano, kajti kultura je tukaj zelo drugačna od te, ki smo je vajeni,” meni Mrakova.

Po končani regati Svetovnega pokala v Gamagoriju se dekleti s trenerjem Tomažem Čopijem selita v Enoshimo, kjer bosta prvih nekaj dni namenili treningom na bodočem olimpijskem prizorišču, potem pa bosta nastopili še na tridnevni regati azijskega prvenstva Enoshima Olympic Week. V Enoshimi bo prihodnje leto prvič potekala tudi regata svetovnega pokala.