DomovŠportMestna občina Koper okronala najboljše športnike 2017

Mestna občina Koper okronala najboljše športnike 2017

Naši krajiŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Naziv Najboljšega športnika koprske občine je prejel košarkar Vlatko Čančar, ki je s slovensko košarkarsko reprezentanco osvojil evropsko prvenstvo 2017, najboljša med športnicami tudi letos ostaja Špela Ponomarenko, prav tako je najboljša ekipa že drugo leto zapored članska ekipa Rokometnega društva Koper 2013. Priznanja najboljšim in najuspešnejšim v letu 2017 je koprska občina, skupaj s Športno zvezo Koper in Javnim zavodom za šport Mestne občine Koper podelila  včeraj v koprski Areni Bonifika.

Članska ekipa Rokometnega društva Koper 2013 je v sezoni 2016/2017 v državnem prvenstvu osvojila 4. mesto , v sezoni 2017/2018 pa je trenutno na drugem mestu. Ekipa je tekmovala tudi v EHF in se uvrstila v skupinski del tekmovanja, kar je zgodovinski uspeh.

Letošnja razglasitev najboljših športnic, športnikov in športnih klubov je v dvorano Arene Bonifika privabila številne športnike in ljubitelje športa ter množico visokih gostov. Med njimi predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije in Združenja športnih zvez, Bogdana Gabrovca, olimpionika in ambasadorja Republike Slovenije za šport, strpnost in fair play Mira Cerarja, predsednico Športne zveze Koper Sonjo Poljšak, direktorja Javnega zavoda za šport Mestne občine Koper Igorja Hrvatina ter župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča, ki je prisotne tudi pozdravil.

Vlatko Čančar je v letu 2017 s slovensko košarkarsko reprezentanco osvojil 1. mesto na evropskem prvenstvu, prav tako pa je bil lani s strani ekipe Denver Nuggets izbran kot enajsti Slovenec v NBA.

»Mestna občina Koper se je v zadnjih nekaj letih prelevila v pravo olimpijsko športno središče, v športno mesto, v katerem so doma odlični, vrhunski športniki svetovnega kova, in kamor vse bolj pogosto zahajajo tudi tuji športni asi, ki iščejo nove priložnosti in možnosti treniranja, rekreacije, ali preprosto oddiha in rehabilitacije,« je uvodoma povedal koprski župan in čestital vsem športnikom za zavidljive uspehe in vrhunske rezultate, ki so jih dosegli. »Prepričan sem, da se prav vsak med vami zelo dobro zaveda, da ni zmag brez znoja, da ni uspehov brez trdega dela in da ni vzponov brez padcev. Predvsem pa v športu ni zmagovalnih stopničk na lepe oči, kot je to dokazano možno na primer pri naslovu Slovenka leta je bil v svojem pozdravu nazoren Popovič in dodal: »Vaši uspehi, osvojeni naslovi in odličja so hkrati dokaz, da v Mestni občini Koper delamo dobro in da so tudi dolgoletna vlaganja na področje športa obrodila sadove. Med ključnimi prioritetami, ki smo si jih v občini že pred leti uspešno zastavili, je tudi razvoj in promocija športa, s poudarkom na razvoju športnega in rekreativnega turizma.«

Špela Ponomarenko Janić je v letu 2017 osvojila 3. mesto na svetovnem prvenstvu, skupni svetovni pokal v K1, 2. mesto na evropskem prvenstvu in 3. mesto v dvojcu v disciplini kajak kanu na mirnih vodah na 500 m.  V letu 2017 je bila proglašena tudi za naj primorsko športnico in naj kajakašico Kajakaške zveze Slovenije.

Letos je bilo dobitnikov priznanj še več kot minula leta, in sicer kar 322, kar nedvomno dokazuje, da je je Koper mesto, v katerem je šport tako rekoč doma, saj se namreč že leta ponaša s številnimi vrhunskimi športniki, ki tako doma kot tudi v tujini dosegajo odlične rezultate. Med njimi je zadnja leta vse več mladih, ki v različnih športnih panogah beležijo uspehe in osvajajo odličja ter so na nek način ambasadorji občine širom Slovenije in seveda tudi v tujini.

Dokaz za to je letošnje število priznanj za športne dosežke mlajših kategorij in priznanj za dosežke na športnih tekmovanjih, ki jih je prejelo kar 192 športnikov oz. športnih ekip, 45 je bilo prejemnikov plaket za vrhunske dosežke na mednarodnih tekmovanjih in 51 za vrhunske dosežke na državnih tekmovanjih.

9 športnikov je prejelo posebne plakete za izredne mednarodne dosežke, 14 jubilejne plakete in 5 športnikov posebna priznanja. Občina je skupaj s športno zvezo in javnim zavodom za šport častno listino podelila Gašperju Vinčecu.

Častno listino je za vrhunske dosežke v jadranju in velik prispevek k promociji Kopra v letu 2017 prejel Gašper Vinčec, dolgoletni in najuspešnejši koprski jadralec, ki je bil kar 8 krat proglašen za najboljšega koprskega športnika. Dvarkatni udeleženec na olimpijskih igrah (v Atenah 2004 in Pekingu 2008), kjer je dosegel tudi odlično 7. mesto. Več kot 20 let je bil na samem vrhu najboljših jadralcev v olimpijski disciplini enosedu Finn, na svetovnem prvenstvu na Portugalskem je bil leta 2007 bronast, leta 2005 pa je na evropskem prvenstvu na Švedskem osvojil srebro. Prejel je številna priznanja, med drugimi tudi najvišje priznanje Mestne občine Koper 15. maj in prestižno priznanje za fair play potezo leta, ki mu jo je podelilo Društva novinarjev Slovenije na svečani prireditvi Športnik Slovenije. Gašper je vsa leta njegove tekmovalne kariere ostal zvest Kopru in svoj kraj promoviral celemu svetu in ga zato uvrščamo med največje ambasadorje svojega kraja.

Posebna priznanja za izredne mednarodne dosežke so prejeli:

ALENKA ARTNIK (Športno potapljaško, jamarsko in ribiško društvo »REX MARIS KOPER«) za svetovni rekord 100 metrov z mono plavutjo, s čimer je postala še svetovna prvakinja in četrta ženska na svetu v zgodovini, ki ji je uspel tako veličasten potop. K temu uspehu je v Turčiji dodala dva evropska naslova, in sicer potop na 95 metrov z mono in na 85 metrov globine z dvojno plavutjo. V obeh disciplinah je popravila svetovni rekord.

TONI VODIŠEK (Kite klub Koper) osvojitev svetovnega prvaka do 18. let v kajtanju ter 2. mesto na prvem evropskem mladinskem prvenstvu v kategoriji slalom.

ANA UMER (Lokostrelski klub Ankaran) osvojitev evropske prvakinje v posamezni konkurenci v disciplini Field ukrivljeni lok in 2 .mesto v ekipnem tekmovanju ter 6. mesto na svetovnih igrah.

LIAM OREL (Jadralno društvo Jadro Koper) za osvojitev 3. mesta na mladinskem svetovnem prvenstvu v jadranju razreda Finn.

DANIMIR AZIROVIČ IN ELA SABADIN (Športni klub FlipCapris) za 1.mesto v članski konkurenci na evropskem prvenstvu mešani pari gimnastika-partnerski dvigi in 4. mesto na svetovnem prvenstvu.

VERONIKA MACAROL za 3. mesto na svetovnem prvenstvu v jadranju v razredu 470

DEJAN TONEJC za 2. mesto na svetovnem prvenstvu v balinanju za državno reprezentanco Slovenije.

ANJA OSTERMAN (Kajak kanu Adria) za 3. mesto na svetovnem prvenstvu v kajak kanu na mirnih vodah v disciplini 500 m dvojice s Špelo Ponomarenko-Janić.

ANDREJA KLEPAČ uvrstitev na finalni turnir dvojic v Singapurju, zmaga turnirja v Tokiu.