DomovŠportNa prvi pokalni tekmi kajaka na mirnih vodah najuspešnejši kajakaši Žusterne

Na prvi pokalni tekmi kajaka na mirnih vodah najuspešnejši kajakaši Žusterne

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Na prvi tekmi XIX. Slovenskega pokala kajaka na mirnih vodah v sprintu za mlajše selekcije minulo nedeljo, 13. maja, se je v Žusterni med seboj pomerilo skoraj 70 tekmovalcev in tekmovalk iz 9 slovenskih kajak kanu klubov: ankaranskih Adrie, Ankarana in Orke, Krškega, Čateža, Bohinja, Ljubljane, novogoriških Soških elektrarn in domače Žusterne, ki je ob podpori Mestne občine Koper in v sodelovanju s Kajakaško zvezo Slovenije tekmovanje tudi organizirala.

Kajakaši in kajakašice so tekmovali v različnih kategorijah, od najmlajših cicibanov do najstarejših rekreativcev, na razdaljah 500 m in 1.500 m med kopališčem Žusterna in ustjem Badaševice. Največ odličij, tako zlatih (8) kot tudi v skupnem številu (17), je ostalo v Žusterni, 5 zlatih (skupaj 11) medalj je pripadlo ankaranski Orki, s po 4 zlatimi medaljami pa so domov odšli kajakaši in kajakašice Bohinja (skupaj 11) in Čateža (10). Klub Soških elektrarn je dosegel skupaj 10 odličij (3 zlata), Ankaran 5 (1 zlato) in Krško 1.

Na najvišjo stopničko so iz domačega kluba stopili: Akrapovič Matej (C1, 1.500 m), Volk Štefič Metka (rekreativci, 1.500 m), Karas Peter dvakrat (mladinci, K1 1.500 m in K2 500 m in tretje mesto K1 500 m), Larikov Dar Veter dvakrat (mladinci, K1 500 m in K2 500 m), Franca Tia dvakrat (deklice, 500 m in 1.500 m in drugo mesto v K2 500 v kategoriji mladinke) ter Porenta Jakob in Kankaraš Leskovec Nejc (cicibani, K2 v minikajaku 500 m).

Drugo mesto so si priveslali: Kavčič David (rekreativec, K1 1.500 m), Valentič Ula (mladinke, K1 1.500 m in K2 500 m), Špindler Marsič Lea (cicibanke, MK-420 500 m) in dvojec Kozlovič Tadej ter Šuster Luka (cicibani, K2 v minikajaku 500 m).
Bron pa so dobili še Stojanovič Kocjančič Erik (rekreativec, K1 1.500 m) in Porenta Jakob (cicibani, MK-420 500 m).

Navkljub delovnemu gradbišču, na katerem naj bi do konca maja zrasli novi prostori kluba, je bilo sobotno tekmovanje uspešno izpeljano. Predsednica kluba Zdenka Ponomarenko je ob tem povedala: »Dosežki naših članov in članic so odlični. Možnosti, ki se bodo v letošnjem poletju še povečale z novimi prostori kluba – nova telovadnica oziroma fitnes, skupni klubski kotiček in pisarne, pa bodo omogočale nove podvige. Nedvomno gre velika zasluga prav Mestni občini Koper, ki je prisluhnila našim prošnjam, saj se zaveda, da so mladi uspešni, vrhunski športniki ena izmed najboljših promocij kraja.«

Tu ne gre za evrovizijsko kuhinjo, pač pa so uspehi plod trdega in vztrajnega dela mladih športnikov in športnic v prvi vrsti, trenerjev in staršev ter drugih podpornikov v drugi vrsti. »Hvaležni smo in bomo vsakemu, ki nam je in nam bo v kakršnikoli obliki (finančni ali materialni) pomagal pri izpeljavi aktivnosti kluba. Tudi zato so naša vrata vselej odprta vsem, ki bi se radi preizkusili v kajaku, tako najmlajšim, kot mladim po srcu, brez starostnih omejitev,« je še dodala Ponomarenkova.

Za varnost med izvedbo tekme so poskrbeli pripadniki Slovenske vojske, Gasilcev Koper in prostovoljno zdravstveno osebje z zdravnikom Aljažem Zalarjem.

Naslednji izziv kajakašev in kajakašic na mirnih vodah bo že naslednji vikend v hrvaškem Zagrebu.