DomovŠportSenijad Ibričić: “V Kopru se počutim odlično, tukaj sem našel svoj drugi dom”

Senijad Ibričić: “V Kopru se počutim odlično, tukaj sem našel svoj drugi dom”

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Vročica pred današnjim velikim derbijem med ljubljansko Olimpijo in Koprom na domači Bonifiki dosega vrelišče. Dobro motivirana četa Igorja Pamića je pripravljena na nocojšnji nogometni spektakel, z današnjo zmago pa bi se lahko Koprčani približali uvrstitvi na četrto mesto. O življenju profesionalnega nogometaša, njegovem počutju v našem mestu in še o marsičem smo se pogovarjali z glavnim ideologom koprske ekipe Senijadom Ibričićem.

Senijad Ibričič, 31-letni igralec iz Bosne in Hercegovine, je svojo poklicno nogometno pot začel v domačem Podgrmeču iz Sanskega Mosta. Zanimivo in pestro kariero je gradil v Zagrebu, splitskem Hajduku, moskovski Lokomotivi, turškem Gaziantepsporu in Kasimpasi, Kayserisporu, Erciyessporu, makedonskem Vardarju in iranski Sephani. V dresu kozličkov, v katerem nastopa od julija 2016, se koprski vezist počuti dobro, dodatno motivacijo pa mu na tekmah vlivajo trije otroci in žena.

Zakaj ravno nogomet?

Zakaj ravno nogomet (smeh) … Ne vem, zakaj sem izbral ravno ta šport. Verjetno zato, ker je to šport številka ena v svetu in me je že od malega vleklo na zelenico.

Kaj šteješ za svoj največji športni dosežek?

Vsak igralec si želi zgraditi lepo kariero, za mene je zagotovo največji uspeh, da sem dobil priložnost igrati v reprezentančnem dresu Bosne in Hercegovine na svetovnem prvenstvu.

Kateri je tvoj največji izziv za prihodnost in kako ga boš dosegel?

V svoji karieri sem nanizal že kar nekaj uspehov in menim, da se mi čas na zelenici počasi izteka. Vsekakor bi želel ostati v nogometu, a v drugačni vlogi. Vse življenje sem posvetil nogometu in ne morem si predstavljati, da bi v prihodnosti počel kaj drugega.

Kakšna je tvoja prehrana in katerim jedem se ne bi mogel odreči?

Vsi vrhunski športniki se moramo držati določenega načina prehranjevanja. To je še posebej pomembno v času tekmovanj. Zelo težko se odrečem domači bosanski kuhinji, velikokrat si zaželim pite in čevapčičev (smeh).

Foto: Vojko Rotar

Kaj bi svetoval mladim upom, ki šele stopajo na pot športnika?

Edino, kar šteje, je delo. Bog ti lahko da talent in zdravje, a le s trdim delom in predanostjo lahko v športu nizaš uspehe.

Kaj je tisto, kar te navdihuje v težjih obdobjih?

Vsi vemo, da so težki trenutki del življenja, ki pa jih najlažje premagam, če mi ob strani stoji moja družina. Otroci in žena mi vsakodnevno dajejo dodaten zagon, motivacijo in pozitivno energijo, ne le na tekmah, ki jih redno spremljajo, ampak tudi doma.

Del športne kariere so tudi poškodbe, kako je s tvojim zdravjem?

Naš posel vedno predstavlja tveganje za zdravje. Trenutno sem v dobri telesni pripravljenosti, v svoji karieri pa sem se že soočil s težko poškodbo, ki je vodila k operaciji kolena. Na srečo se je vse dobro izšlo.

Koprsko občinstvo ima rado nogomet in ga zanima dogajanje okrog njihovega nogometnega kluba. Kako ti doživljaš mesto, za katerega igraš?

V Kopru se počutim odlično, tukaj sem našel svoj drugi dom. Mesto me navdušuje s svojo urejenostjo in čistočo. Kar se tiče zasebnega življenja, mi je všeč, da sem le nekaj ur vožnje oddaljen od Splita in Bosne in Hercegovine. Vzdušje v koprskem klubu je odlično, vsi se trudimo za skupno dobro, zagotovo smo zelo močna ekipa, ki lahko v kratkem poseže po najvišjih mestih v slovenskem nogometu. Na tem mestu bi se želel posebej zahvaliti koprskemu županu Borisu Popoviču, saj resnično vlaga v naš klub. Veseli me, da lahko igram za klub, ki ima tako veliko podporo in se prav zaradi tega razvija. Prepričan sem, da imamo najboljšo infrastrukturo v Sloveniji in s tem tudi odlične pogoje za treninge in tekmovanja, na kar je lahko ponosen tako klub kot tudi samo mesto. Prav tako je v Kopru zelo dobro poskrbljeno za mlajše selekcije.

Foto: Vojko Rotar

Če bi se klub odločil, da ti izpolni željo in pripelje okrepitev iz sveta nogometa, katerega igralca iz mednarodne scene bi izbral?

(Smeh.) Vesel bi bil, če bi lahko kdajkoli dobili takšno priložnost. Če bi lahko izbiral, bi si želel, da pripeljejo mojega prijatelja Edina Džekota.

S čim si po koncu sezone, ko lahko za kratek čas pozabiš na nogometno žogo, napolniš baterije oz. kaj najraje počneš takrat?

Predvsem rad uživam na morju. Vsako leto se rad z družino vračam v Split, tam imam mnogo prijateljev, s katerimi odigramo kakšno dobro partijo tenisa in se sproščamo na morju. *

Senijad Ibričić že nestrpno pričakuje današnji obračun z Olimpijo. Prepričan je, da bodo imeli ljubljanski branilci na koprski zelenici ogromno dela.