DomovŠportSLOVENSKA ROKOMETNA REPREZENTANCA: V Areni Bonifika do vstopnice za evropsko prvenstvo

SLOVENSKA ROKOMETNA REPREZENTANCA: V Areni Bonifika do vstopnice za evropsko prvenstvo

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprska Arena Bonfika je bila včeraj napolnjena do zadnjega kotička. Ob bučnem navijanju in odličnem športnem vdušju je občinstvo spremljalo dobro igro slovenske moške reprezentance, ki se je po zmagi nad Portugalsko uvrstila na evropsko prvenstvo. Tekme se je udeležil tudi župan Mestne občine Koper, Boris Popovič.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v zadnjem krogu kvalifikacijske skupine 5 za nastop na evropskem prvenstvu na Hrvaškem 2018 včeraj v Kopru premagala Portugalsko z 28:18 (12:9).

Slovenija bo v začetku prihodnjega leta enajstič nastopila na evropskem prvenstvu

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je po zmagi nad Portugalsko uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo med 12. in 28. januarjem prihodnje leto na Hrvaškem. Slovenija je v kvalifikacijski skupini 5 osvojila drugo mesto, na šestih tekmah pa je dosegla tri zmage, neodločen izid ter doživela dva poraza. Prvo mesto je osvojila Nemčija, tretje Portugalska, četrto pa Švica. Žreb skupin za zaključni turnir stare celine v Zagrebu, Splitu, Varaždinu in Poreču bo v petek, 23. junija, v hrvaški prestolnici.

Slovenija bo v začetku prihodnjega leta enajstič nastopila na evropskem prvenstvu. Doslej je bila najboljša na domačem sklepnem turnirju 2004, ko je osvojila odličje srebrnega leska. Na Hrvaškem 2000 je zasedla peto, v Srbiji 2012 šesto, v Švici 2006 osmo, na Portugalskem 1994 in na Norveškem 2010 deseto, v Španiji 1996 in v Avstriji 2010 11., na Švedskem 2002 12. ter na Poljskem 2016 14. mesto.

Foto: Vojko Rotar

Začetna slovenska postava takoj pokazala svojo odločnost in željo po zmagi

Začetna slovenska postava – na vratih Matevž Skok, na krilnih položajih Matic Verdinek in Gašper Marguč, krožni napadalec Matej Gaber, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Saša Barišić-Jaman in Marko Bezjak, slednjega je v obrambi menjal Borut Mačkovšek – je takoj pokazala svojo odločnost in željo po zmagi. To se je videlo predvsem po pristopu v obrambi, Slovenci so se telesno zelo močnim tekmecem s Pirenejskega polotoka zoperstavili z igro “v telo”, a težave so imeli z igro v napadu, saj nikakor niso uspeli razviti svoje prepoznavne hitre igre.

Motivirani Portugalci, ki so se pred dnevi v predmestju Porta zelo enakovredno kosali z evropskimi prvaki iz Nemčije, so bili gostiteljem konkurenčni večji del prvega polčasa, v izenačeni in telesno izjemno zahtevni predstavi pa so slovenski rokometaši nekoliko “lažje zadihali” v 22. minuti, ko so po golu Marguča prvič na tekmi povedli za dva gola (10:8).

V nadaljevanju je bilo tudi nekaj “nerodnosti”, Bezjak je med drugim v slabi minuti zastreljal dve sedemmetrovki, a končnica je vendarle minila v znamenju slovenskih rokometašev, ki so se na veliki odmor podali s prednostjo treh golov (12:9), kar je bila lepa popotnica pred nadaljevanjem pomembne tekme.

Foto: Vojko Rotar

Slovenski rokometaši v drugem polčasu imeli popoln nadzor na igrišču

Selektor Veselin Vujović je v prvem polčasu veliko menjal, na klopi sta od 16 igralcev obsedela le vratar Klemen Ferlin in krilni igralec Blaž Janc, ki je v nadaljevanju vstopil v igro. Slovenski rokometaši so imeli v drugem polčasu popoln nadzor na igrišču. Z granitno obrambo in bravuroznimi obrambami Skoka so povsem zaustavili Portugalce, z dvema zaporednima goloma Dolenca so si v 34. minuti priigrali vodstvo petih golov (14:9), pet minut kasneje pa po prvem nasprotnem napadu in zadetku Janca povišali na +6 (17:11).

Portugalska minuta odmora ni zaustavila njihovega naleta, “ideolog” slovenske igre Bezjak je z dvema goloma v 42. minuti svoje soigralce popeljal do vodstva 19:11, a ključ do zmage je bila vendarle granitna obramba, ki je v prvih petnajstih minutah nadaljevanja prejela zgolj tri zadetke. Gostitelji v nadaljevanju niso v nobenem trenutku ogrozili svoje zmage, še naprej so igrali preudarno in kakovostno ter v 56. minuti povedli s 26:16 in se zanesljivo prebili na evropsko prvenstvo.