DomovŠportV Kopru zaživel Košarkarski klub Primorska

V Kopru zaživel Košarkarski klub Primorska

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj je v prostorih Mestne občine Koper potekala uradna predstavitev novonastalega Košarkarskega kluba Primorska (KK Primorska), ki bo domače tekme igral v Kopru.

Košarkarski klub Primorska je nastal kot plod sodelovanja med košarkarskim klubom Lastovka iz Domžal in športnim društvom Koš Koper. Generalni pokrovitelj Primorske je podjetje Sixt. Klub bodo vodili predsednik Lastovke Bojan Čad, predsednik ŠD Koš Koper Matjaž Hrabar in generalni direktor Walter Jeklin. Na čelu članske ekipe bosta trener Aleksander Sekulić in njegov pomočnik Jaka Hladnik, za mlade košarkarje pa bosta skrbela Samo Miška in Marko Maravič.

»Primorkam in Primorcem želimo vrniti vrhunsko košarko z nastopanjem v prvoligaški druščini lige Nova KBM, v pokalu Spar in mednarodnem tekmovanju Sixt Alpe Adria Cup. V projekt smo vstopili z močno voljo do dela na širokem področju. Strateške usmeritve kluba sledijo viziji, ki želi vrniti košarki na Primorskem in v okolici širok pomen. To želimo doseči z zagotavljanjem optimalnih pogojev za doseganje dobrih športnih in poslovnih rezultatov,« sporočajo predstavniki KK Primorska.

Klub bo skrbel za zdrav način življenja, kakovostno vadbo zlasti otrok in mladine, telesni in duševni razvoj, transparentno delovanje in družbeno odgovornost. Pomemben  partner košarkarskega kluba je ŠD Koš Koper, ki že vrsto let skrbi za razvoj mladih košarkarjev, je dobro organiziran in ima vrhunske trenerje. Mladi, s katerimi se ukvarjata Marko Maravič in Samo Miška s trenersko ekipo, so njihova prioriteta, zato jim že sedaj posvečajo veliko pozornosti. Dogovor o večletnem sodelovanju je vsekakor osnova za učinkovito delo na treningih. Nove generacije košarkarjev bo klub črpal iz mlajših generacij Lastovke, ki se bodo še naprej kalile v Domžalah in okolici, in podmladka Koša Koper.

Člansko ekipo že v soboto čaka prvi preizkus na uradni tekmi pokala Alpe Adria Cup proti avstrijski ekipi Klosterneuburg Dukes.

»Koper ima kot središče Primorske odlične pogoje za razvoj projekta in veseli nas dejstvo, da nam je Mestna občina Koper priskočila na pomoč pri zagotavljanju infrastrukturnih pogojev za treninge in tekme. Današnja predstavitev kluba je potekala v prostorih MOK, vse ostale informacije v zvezi z igralci in uradno predstavitvijo moštva pa bomo podali v prihodnjih dneh,« še dodajajo v KK Primorska.

“Zelo sem vesel, da se v Kopru dogaja košarkarska zgodba,” je dejal koprski župan.

Popovič: »V Kopru nima doma samo nogomet, kot nekateri zelo radi govorijo.«

»Ta združitev je vsekakor dober in pomemben korak tudi zato, ker ima projekt tako dobrega pokrovitelja, in prav zato verjamem tudi, da bo ta zgodba uspešna. Mestna občina Koper je že od začetkov mojega  županovanja jasno profilirana. Usmerili smo se v športni turizem in ga zato tudi razvijamo na vseh področjih. V ta namen smo podprli ogromno dogodkov iz različnih športnih panog, med drugim tudi evropsko prvenstvo. Naj poudarim, da v Kopru nima doma samo nogomet, kot nekateri zelo radi govorijo, pred tem pa naj bi ga imel rokomet, ampak je ravno obratno, pri nas ima streho nad glavo kar nekaj športnih panog in vse so zelo uspešne v svojem poslanstvu. Naj še povem, da ne mine leto, ko Mestna občina Koper ne bi investirala v šport oz. športne objekte,« je dejal župan Mestne občine Koper Boris Popovič in zaželel novi ekipi uspešno krmarjenje v prvi ligi in seveda čim boljših uvrstitev.

DSC_0013

S klubom želijo povezati vse Primorce, ki imajo radi košarko.

Zgodba KK Primorska je zgodba povezovanja, lovljenja medsebojnih sinergij in ne razdvajanja ter delitev. S klubom želimo povezati vse Primorce, ki imajo radi košarko. Pred leti je bilo prvoligaških klubov tukaj veliko, na Primorskem je imela košarka vedno dobro podlago za razvoj. Koper je središče regije, ima pa tudi dobre infrastrukturne možnosti. Naj omenim tudi vremenske pogoje, ki so kot nalašč za organizacijo košarkarskih kampov. Kakovostno košarko je potrebno Primorkam in Primorcem vrniti in na tem bomo vztrajali.  Kot direktorja generalnega pokrovitelja me zelo veseli začetek skupne zgodbe dveh doslej ločenih kolektivov. Že dlje časa smo namreč imeli veliko željo aktivno sodelovati pri razvoju mladih športnikov. S partnerskim sodelovanjem s ŠD Koš bomo skušali mladim generacijam dati možnost kakovostnega treninga, izobraževanja in osebnostnega razvoja. Trenerju Samu Miški, ki v društvu deluje že dlje, in njegovi trenerski ekipi bo v vlogi vodje mladinskega pogona pomagal Marko Maravič. Razvoj mladih je naša prva skrb in temu bomo posvetili največ časa in energije. Da pa bodo imeli mladi možnost igranja tudi za člansko ekipo v svojem domačem okolju, smo v sodelovanje vpeljali še KK Lastovka. S predsednikom, gospodom Bojanom Čadom, smo se hitro sporazumeli in poleti zavihali rokave. To bo prava pot, ki ne bo lahka in enostavna, a v skupen uspeh smo prepričani,” pravi direktor generalnega pokrovitelja, Klemen Pur.

kk primorska
V Kopru uradno zaživel prvoligaški klub KK Primorska.

Skrb za mlade košarkarje z velikim poudarkom na šolanju

“Veseli nas sodelovanje s podjetjem, ki je na svojem področju izjemno uspešno. Toda najpomembneje je, da v managementu podjetja in v vodstvu našega društva razmišljamo enako. V prvi vrsti je to skrb za mlade košarkarje z velikim poudarkom na šolanju. Razvijali bomo mlade in najmlajše. Naše društvo se je že pred časom specializiralo ravno za otroško in mladinsko košarko in tako bo tudi v bodoče. S pokrovitelji in gospodom Klemnom Purom smo hitro našli skupni jezik in se dogovorili za dolgoročno sodelovanje, kjer bo velik delež energije usmerjen v organizacijski ustroj društva. Naši koraki bodo postali večji in hitrejši in upam, da bo s tem v naših vrstah zraslo veliko odličnih košarkarjev,” je dejal predsednik ŠD Koš Matjaž Hrabar.

”Imamo izkušnje z nastopanjem v prvoligaškem prvenstvu in v finalu pokalnega tekmovanja, zdaj bomo pridobili še izkušnje z mednarodnega regionalnega področja. Na začetku poletja smo z generalnim pokroviteljem sedli za isto mizo in našli dobro rešitev za nadaljevanje. Tudi ideja, da se članska ekipa preseli v Koper in da se zgodba odvija na nekoliko drugačen način, nas je prepričala. Pomemben razlog pri vsem skupaj so infrastrukturni pogoji, kjer so nam z Mestne občine Koper prišli prijazno naproti. Naš mladinski pogon bo ostal v Domžalah, kjer si prizadevamo k sodelovanju privabiti tudi ostale klube, košarkarske šole in društva v okolju,” dodaja predsednik KK Lastovka Bojan Čad.

Predstavitev ekipe predvidoma v naslednjem tednu

“Po 18 letih igranja in delovanja na Poljskem in prvič po letih 2009 in 2010, ko sem z Matejem Avanzo sodeloval v moški članski reprezentanci, ponovno postajam del slovenske košarkarske zgodbe. Zgodbe, ki veliko obeta. Zgodbe, ki je ne bi bilo brez glavnih tvorcev iz podjetja SIXT, ki so znali prisluhniti ideji in jo podpreti. Želim si, da bi ta zgodba postala pravljica, a da pridemo do srečnega konca, nas čaka še precej poglavij in zapletov. A teh se ne bojim, saj je reševanje težav nekaj, kar je v moji krvi. Zato se bom srčno in z zanosom lotil tega izjemno obetavnega projekta, s katerim želimo na Primorskem, točneje v Kopru, kjer nas danes gosti župan Boris Popovič, postaviti unikaten razvojni košarkarski projekt, katerega glavna usmeritev bodo mladi. Bistveno bo, koliko nadarjenih igralcev bomo zmogli pripeljati do ravni vrhunske članske košarke, kako bomo zmogli vsem talentom omogočiti najboljše pogoje za trening, šolanje in bivanje. Trudili se bomo za osredotočenost predvsem na košarkarsko in osebnostno področje vsakega posameznika, vključenega v naš projekt. Posebej zato pripravljamo štipendijske programe, ki bodo dijakom zagotovili vse potrebno. Verjamem, da bomo uspeli prepričati Primorsko, iz katere tudi sam izhajam, da bo očarana nad projektom. Da je KK Primorska že prišel do tu, kjer je zdaj, ima zagotovo zasluge tudi Janez Rajgel, a če želimo, da bi se dobro umestili v okolje ter delovali kakovostno in na dolgi rok, je potrebno v naš kolektiv povezati osebnosti, ki so se pripravljene podrediti in združevati različne interese. Sam imam s takim projektom že izkušnje, saj sem podobno zgodbo spisal že v Varšavi, kjer smo v klubu Polonia 2011 razvili program, iz katerega izvira kar nekaj trenutnih reprezentantov Poljske na čelu z Mateuszem Ponitko, ki je vse bližje preboju v ligo NBA. V upanju na to, da smo na pragu koprske košarkarske pravljice, se predstavnikom podjetja SIXT zahvaljujem za zaupanje,” je dejal generalni menedžer moštva  Walter Jeklin.

“Vroče in delovno poletje je za nami, zdaj pa smo tik pred začetkom sezone. Klub stopa na drugačno pot kot doslej in to velja tudi za področje marketinga in komunikacije z javnostjo. Pri tem bomo skušali biti inovativni in se ravnati po mednarodnih merilih. Košarkarje bomo vzgajali v športnem duhu z jasno vizijo in jih obenem privajali na profesionalno košarko. V kratkem bomo aktivni na vseh področjih spletnega družbenega omrežja, ki postaja najpogostejši način podajanja informacij javnosti. Ne bodite pa presenečeni, ko boste pred seboj zagledali dvometraša v oblačilih KK Primorska ali avtomobil, ki se bo po cesti peljal s tigrom na vratih. Ljudje v regiji bodo prav gotovo kmalu začutili, da je to dobra zgodba. Z izkušnjami z delom v medijih, zlasti na televiziji in v tiskanih medijih, bom skušal klubu KK Primorska in ekipi Sixta dati vse, kar je v moji moči, da bomo dosegli zastavljene cilje,” je zaključil direktor marketinga in komunikacije z mediji, Miha Penko. *