DomovTurizemNovo priznanje trajnosti Hiškam slovenske Istre

Novo priznanje trajnosti Hiškam slovenske Istre

Turizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Nastanitev Hiške slovenske Istre v Truškah, ki so edina nastanitev v destinaciji Koper, ki se ponaša z znakom Slovenia Green Accomodation, so uspešno prestale ponovno certificiranje za trajnostno prijazno nastanitev in tako ohranile certifikat Travelife za nadaljnji dve leti.

Kot pojasnjuje Mateja Hrvatin Kozlovič iz Hišk slovenske Istre, ohranitev certifikata pomeni ponovno potrditev dobrih praks Hišk slovenske Istre na področjih varovanja okolja, spoštovanja zaposlenih, lokalne skupnosti in njenih prebivalcev, spoštljivega odnosa do naravne in kulturne dediščine ter spodbujanja lokalnega gospodarstva.

Več kot pohvalno je, da so v teh dveh letih s pomočjo gostov, ki so jih spodbujali k racionalni porabi energije in ostalih dejavnostih vezanih na poslovanje, zmanjšali porabo električne energije in vode, povečali število lokalnih proizvajalcev, s katerimi sodelujejo, povečali delež recikliranja, ozaveščenost o trajnostnem razvoju in okrepili sodelovanje z lokalnimi partnerji.

Kot pojasnjuje Hrvatin Kozlovičeva, trajnostno delovanje ne temelji le na doseganju rezultatov in prizadevanju za uspešno certificiranje, ampak je preprosto način življenja. »Turizem je gospodarska panoga, ki predstavlja velik izziv v svetu. Prinaša veliko koristi in omogoča boljše življenjske pogoje, hkrati pa predstavlja tudi pomembno bremenitev, tako za okolje kot za lokalno skupnost. Zato imamo akterji, ki delujemo v turizmu, veliko odgovornost, da ustrezno postavimo temelje in razvijamo turizem po naši meri, da ohranjamo, kar so nam naši predniki dobrega zapustili in si prizadevamo, da bomo tudi mi pustili čim več za naslednjo generacijo«, pravi in dodaja, da si skozi turizem prizadevajo za boljšo kakovost življenja danes.

Kot je znano, so Hiške slovenske Istre trenutno tudi edina nastanitev v destinaciji Koper, ki se lahko pohavali z znakom Slovenia Green Accomodation.