DomovArhivDober projekt: palačinka v zameno za koš odpadkov

Dober projekt: palačinka v zameno za koš odpadkov

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi to soboto se je uspešno nadaljeval projekt ozaveščanja mladih o odgovornosti, ki jo imajo po zabavah na javnih površinah glede pospravljanja svojih odpadkov za seboj “Bodi kul, napolni ful!“, ki ga izvajajo Študentska organizacija univerze na primorskem, združenje mladinskih uličnih delavcev, mreža prostovoljcev NewPrevent, ki deluje v okviru koprskega Društva Svit, s podporo Komunale Koper.
BKNF_24102015_fotoVojkoRotar-6849Projekt je nastal kot odziv na opažanja mladinskih uličnih delavcev in prostovoljcev, da za mladimi po pivskem druženju na »hauba partyju« na parkirišču Bonifika v Kopru, ki v slovenskem prostoru velja kot posebnost druženja mladih na javnih površinah, ostaja kup steklovine, vrečk, papirja in ostalega odpadnega materiala. V nočno dogajanje so po zgledu ljubljanske dobre prakse Mreže mlada ulica želeli  vnesti nove vsebine dela z mladimi.
BKNF_24102015_fotoVojkoRotar-6832Večerno preventivno delo v programu Netopir temelji na terenskem  delu in vrstniškem pristopu ozaveščanja  mladih o škodljivosti uporabe psihoaktivnih substanc, predvsem alkohola, skozi ta vstopni moment pa kot razširitev njihovega polja delovanja vnašajo tudi ozaveščanje mladih o  njihovi odgovornosti, da za sabo po druženju na javni površini tudi počistijo, in sicer z aktivnim vključevanjem in na njim sprejemljiv način.  V zameno za vrnjene odpadke v koških, ki jih prostovoljci predhodno razdelijo med avtomobile, mladi pri terenskem vozilu dobijo palačinko.
BKNF_24102015_fotoVojkoRotar-6837Izvajalci projekta so mladinski ulični delavci in mreža prostovoljcev. Delo na terenu koordinira mladinski ulični delavec Dejan Pišot.

Projekt se bo izvajal v času do decembra 2015 na parkirišču Bonifika v Kopru, in sicer ob vikendih in V lokalni skupnosti so pobudniki povezanosti in usklajenega delovanja vseh pomembnih akterjev, ki delujejo na področju mladih, ustanovitve Centra mladih Koper in Mreže za mlade v MOK.
BKNF_24102015_fotoVojkoRotar-6841