DomovArhivZnanje za zdravje ponovno v Kopru

Znanje za zdravje ponovno v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Znanje za zdravje, akcija za ozaveščanje prebivalcev Istre, je bila letos ponovno v koprski Taverni. Za organizacijo akcije so odgovorni izolska bolnišnica, Zdravstveno raziskovalno središče UP in Univerza na Primorskem. Gonilni sili dogodka, ki je bil v soboto, sta bila tudi tokrat žilni kirurg dr. Mladen Gasparini iz izolske bolnišnice in dr. Rado Pišot, direktor Znanstveno raziskovalnega središča UP. Prireditev so organizirali že peto leto zapored, v Taverni pa se je skozi ves dan zvrstilo približno dva tisoč ljudi.

Udeleženci akcije so imeli možnost prisluhniti 25 predavateljem, ki so jim svetovali, kako lahko vzdržujejo in skrbijo za svoje zdravje. Dogodek je bil namenjen predvsem starejši populaciji ljudi. Predavatelji so podrobneje predstavili področja iz prehrane, rekreacije, nevarnosti poškodb, preživljanja prostega časa in s področje demence. Po udeležbi vsaj enega od predavanj so si obiskovalci lahko prislužili devet brezplačnih meritev, med katerimi so bile meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja, holesterola, moč stiska pesti in druge. Vse te meritve posameznikom razkrijejo splošno zdravstveno stanje, na koncu pa jim lahko strokovnjaki tudi svetujejo, kako naj svoje zdravje ohranijo oziroma izboljšajo.

Dogodka sta se udeležila tudi župan in podžupan Mestne občine Koper Boris Popovič in Peter Bolčič.Župan si je s posebnim zanimanjem ogledal mobilni laboratorij inštituta Ikarus, s katerim lahko opravljajo terenske meritve na športnikih oziroma aktivni populaciji. Med pozdravom udeležencem je izpostavil, da je dobro, da skrbimo za svoje zdravje že prej, ne šele v starosti, ter da so te meritve zelo pomembne in v veliko pomoč posameznikom. Na dogodku so prikazali tudi gibalno miselne tehnike, ki jih Univerzitetni kineziološki center vpeljuje kot novost za vadbo pri starostnikih in so jih izpeljali s pomočjo članov Centra dnevnih aktivnosti Koper.