DomovArhivFestival Malvazija, žlahtni okus Mediterana polnoletnost praznoval z rekordom

Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana polnoletnost praznoval z rekordom

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

FOTO3

Med njimi je bilo kar 59 vzorcev, ki so šli skozi sito ocenjevalne komisije za izbor sommelier Slovenije. »Rekordno število sodelujočih na ocenjevanju je dokaz, da nam vinogradniki zaupajo in jim priznanje ogromno pomeni. Vsako leto sicer priznanje podelimo le zmagovalcem v vsaki kategoriji, za naslednje leto pa bomo razmišljali nekoliko širše in verjetno podelili tudi zlata priznanja. Boj za prvo mesto je bil res izjemen, odločali so odtenki, kar pomeni, da so vse prijavljene malvazije izredno kakovostne in zdi se nam prav, da to nagradimo,« je pojasnila Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre, ki je na nedeljskem odprtju razglasila zmagovalce. V kategoriji penine je slavil Pjenušac vero Blanc 2013 vinske kleti Z. P. O. Vina Zigante, med svežimi malvazija 2015 iz vinske kleti Terzolo, med zrelimi je komisijo najbolj prepričala malvazija 2013 iz vinske kleti Robi in Dorjano Korenika, med maceriranimi je zmagalo Ekološko vinogradništvo Rodica z Malvazijo Nature 2006, v kategoriji malvazije s preostankom sladkorja pa Kmetija Cigoj Jordan s sladko malvazijo 2012.

FOTO1
Že tradicionalno se ob robu festivala odvijajo kulinarične in strokovne delavnice, pod vodstvom Liliane Saviolli so udeleženci malvazije okušali z zaprtimi očmi, z zmagovalnimi malvazijami so se spoznali pod vodstvom enologa Tilna Praprotnika, za kulinarično navdušenje in razvajanje brbončic pa je tudi letos poskrbel Tomaž Bevčič iz Restavracije Rizibizi. Ponedeljek je bil namenjen okrogli mizi Tradicija za prihodnost, ki jo je pripravil novinar Primorskih novic Sašo Dravinec, gostje in udeleženci pa so razpravljali o tradicionalnih načinih pridelave vin, ki se zadnja leta vse bolj prepletajo z modernimi pristopi. Festival je zaključil seminar o slow foodu, ki so ga na pobudo Tatjane Butul pripravili študenti Univerze gastronomskih znanosti Slow food Pollenzo.

FOTO2
Čeprav se je festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana že zaključil, je Društvo vinogradnikov slovenske Istre poskrbelo, da boste malvazije lahko okušali še kar nekaj časa. Ta petek, 18. marca, ob 19. uri se nadaljuje niz kulinaričnih dogodkov Malvazija Tour, ki se bo tokrat ustavil v restavraciji Rizibizi v Portorožu, kjer bo goste čakal 4-hodni meni z 12 vzorci malvazij. Letošnji Malvazija Tour pa se bo v četrtek, 24. marca, zaključil v restavraciji Capra v Kopru.