DomovArhivPomemben mejnik bibliotekarstva italijanske narodnostne skupnosti

Pomemben mejnik bibliotekarstva italijanske narodnostne skupnosti

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes, 15. marca, so v prostorih čitalnice Fulvia Tomizze predstavili nov knjižnični sistem CLAVIS italijanske narodne skupnosti v Sloveniji. Sistem predstavlja organizacijski model povezovanja knjižnic z vzajemno katalogizacijo, vzajemno bibliografsko-kataložno bazo podatkov ter s številnimi drugumi funkcijami. Sistem ima možnost povezovanja z COBISS-om.

Podžupan Mestne občine Koper, sicer predsednik Obalne samoupravna skupnosti italijanske narodnosti, Alberto Scheriani, je današnji dogodek označil za prazničnega, saj je zdaj celoten knjižnični fond italijanske skupnosti viden in dostopen vsem.

Nov knjižnični sistem je nastal v sodelovanju s Consorzio culturale del Monfalconese, s katerim je Osrednja knjižnica Srečka Vilharja danes podpisala tudi protokolarno listino o sodelovanju na področju spodbujanja branja in informacijskega opismenjevanja. Kot je povedal direktor knjižnice David Runco, z Monfalconom sodelujejo že vrsto let in sedaj bodo to sodelovanje še nadgradili.

Današnje predstavitve so se med drugim  udeležili tudi Iva Palmieri, generalna konzulka Italije, predstavniki narodnih skupnosti iz hrvaške Istre ter sodelavci iz sosednje Italije.

V sistem CLAVIS je vključenih deset knjižnic. Poleg pregleda nad stanjem izposojenega gradiva, možnosti rezervacij in podaljšanja izposoje, uporabniki lahko ocenjujejo in komentirajo knjige, izvajajo in shranjujejo poizvedbe in izdelujejo osebne bibliografije. V družabnem forumu, uporabniki in bibliotekarji skupaj, ustvarjajo virtualno družabno knjižnico.