DomovArhivAnkaran – napaka in kazen

Ankaran – napaka in kazen

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes, 21. februarja, je nepovezani poslanec Ivan Vogrin v Državni zbor vložil predlog zakona o spremembah in  dopolnitvah zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij. Predlog zakona je že objavljen na spletnih straneh DZ. Cilj je ukinitev občine Ankaran.

Občino Ankaran je ustanovilo Ustavno sodišče, ki se je prvič v samostojni Sloveniji postavilo v vlogo zakonodajalca. S tem je »očitno, prekomerno in neutemeljeno« prestopilo od tedanje ustavnosodne prakse glede ustanavljanja občin, pa tudi od prevladujoče ustavno pravne teorije o lokalni samoupravi.

Med razlogi predloga za spremembo zakona Vogrin ugotavlja, da je bila napaka Državnega zbora, ki pred razpisom referenduma ni presodil, ali območje koprske krajevne skupnosti Ankaran tudi zares izpolnjuje kriterije za ustanovitev občine. Če bi DZ to storil, referenduma sploh bilo ne bi. Vogrin pravi, da DZ referenduma v bistvu sploh ne bi smel razpisati oziroma se zanašati na prepričanje, da referendumski  izid ni pravno zavezujoč. DZ naj bi za to sicer  prevzel odgovornost, a se sočasno Ankartančanom tudi opravičil.

S predlogom zakona bi DZ sprejel opozorilo Ustavnega sodišča, da tudi pri ustanavljanju občin ne sme ravnati samovoljno in arbitrarno, da mora sprejemati odločitve odgovorno, s skrbno pravno in politično presojo, da brez stvarno utemeljenih razlogov ne sme kar tako spreminjati volje o istem vprašanju in da nenazadnje ne sme neodgovorno razpisovati referendumov o ustanovitvi občin. Vseeno  pa je bila za Državni zbor ustanovitev občine, ki očitno ne izpolnjuje zakonskih meril, pretirana kazen. Upiranja  uresničitvi odločbe ustavnega sodišča zato ne gre razumeti kot nespoštovanje sistemske vloge ustavnega sodišča in politično samovoljo, ampak kot željo, da bi državni zbor na ustavno pravilen način popravil storjeno napako.

Cilj zakona je ukinitev občine Ankaran, ki ni bila ustanovljena z zakonom in ne izpolnjuje zakonskih pogojev za svoj obstoj in funkcioniranje, na ta način pa bi obstoječe stanje uskladili tudi z Ustavo Republike Slovenije.