DomovArhivApple vs Samsung

Apple vs Samsung

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Dobiček podjetja Apple je od zadnjega četrtletja 2013 narasel za 38 odstotkov (na 18 milijard dolarjev oziroma 3,06 dolarja na delnico) in tako presegel vsa pričakovanja, v »jabolčku« beležijo tudi nadpovprečne prihodke, ki so se povečali kar za 30 odstotkov na 74,6 milijarde dolarjev.

In vse to je zasluga dobre prodaje novih applovih telefonov – Iphone 6 in 6 plus z večjimi zasloni, ki se po besedah izvršnega direktorja podjetja, Tima Cooka prodajajo neverjetno dobro. V promet jih je tako doslej šlo kar 74, 5 milijona, v številkah bi to pomenilo, da je bilo vsako uro v 130 državah sveta prodanih po 30 tisoč iphonov. Starejša različica priljubljenega pametnega telefona, Iphone 5s in 5c sta bila prav tako prodajni hit, v zadnjem četrtletju 2013 je po njih poseglo 51 milijonov kupcev.

martin-hajek-iphone-6-macfan-concept-with-curve-2

Novi telefoni so Applu tako zagotovili kar dve tretjini vsega prihodka, prodaja pa se še povečuje, saj je uspelo podjetje prodajo na Kitajskem povečati za 70 odstotkov. Dobro se prodajajo tudi računalniki Mac, katerih prodaja se je povečala za 9 odstotkov (na 5,5 milijona), za približno 22 odstotkov pa je padla prodaja Applovih tabličnih računalnikov. Že aprila bo Apple na tržišče poslal nov produkt – pametno uro.

Apple več dobička, Samsung, kljub uspešni prodaji nižje od pričakovanj

Medtem ko si pri Apple-u manejo roke, zaradi nadvse uspešne prodaje pametnih telefonov zadnje generacije, se največji proizvajalec pametnih telefonov Samsung Electronics sooča z manjšim upadom prodaje svojih produktov. Lani je tako v zadnjem četrtletju ustvaril 5300 milijard vonov (4,23 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2013. Padec dobička so v družbi pripisali vse večji konkurenci kitajskih proizvajalcev cenejših mobilnih telefonov.

gsmarena_001

Sicer je Samsung v celotnem letu 2014 ustvaril tudi manj čistega dobička, in sicer 23.400 milijard vonov (18,91 milijarde evrov), kar je 23,2 odstotka manj kot leta 2013. Prihodki so v celotnem letu v primerjavi s predhodnim upadli za 10 odstotkov na 206.000 milijard vonov (167,24 milijarde evrov).

A v družbi, ki je samo v lanskem četrtletju prodala 95 milijonov mobilnih telefonov, gledajo pozitivno in v tem letu pričakujejo porast prodaje tabličnih računalnikov. Nekoliko bodo zmanjšali število novih modelov pametnih telefonov, ki pa jih bodo izdelovali bolj množično, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Samsung tako kljub uspehom Apple-a še vedno ostaja največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, a njegov tržni delež se zmanjšuje. Lani je prodal 317,2 milijona enot telefonov, tablic in drugih produktov, medtem ko jih je Apple 192,7 milijona.