DomovArhivBitcoin – revolucija na področju bančništva

Bitcoin – revolucija na področju bančništva

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V današnjem digitalnem svetu se storitve množično selijo na splet, bančništvo ni izjema. Bitcoin je digitalna decentralizirana mednarodna valuta, ki ne sodi pod nadzor osrednje institucije in se potemtakem odvija brez posrednika. Zaradi omenjenega je veliko cenejša od običajnih bančnih transakcij.
Bitcoin račun
Na bitcoin bankomatu je uporabniški račun anonimen, nakup denarne enote pa preprost in zaupanja vreden, zato se za nakup odloča vedno več podjetij ter posameznikov. Račun se ustvari na bitcoin bankomatu in je v obliki elektronske denarnice. Ta je lahko na mobilnem telefonu, računalniku ali na spletu. Po končanem ustvarjanju računa uporabnik prejme novo kodo digitalne denarnice, na katero nalaga svoja denarna sredstva.
Nakup bitcoin valute
V primeru mobilne uporabe se nakup opravi na bankomatu, kjer uporabnik na številčnico vtipka svojo telefonsko številko. Nemudoma prejme tekstovno sporočilo na mobilnem telefonu s potrditveno kodo, ki jo skenira ali ročno vtipka v bankomat. Po vpisu kode vstavi denar, ta pa se pretvori v sorazmerno vrednost bitcoin valute. En bitcoin je po trenutnem podatku vreden približno 210 evrov, vendar se menjalni tečaj minutno spreminja. V vrednost je všteta določena provizija, ki pokriva stroške delovanja. V primeru zelo nizkih plačilih zneskov je minimalna, za visoke pa nična. Bitcoin valuta se varno shrani v elektronsko denarnico po prejeti potrditvi končanega postopka.
Uporaba
Želje in potrebe uporabnikov po nakupih, naložbah, opravljanju transakcij ali plačevanju z bitcoin valuto se višajo. Pristanišče Luka Koper tudi potrebuje bitcoin bankomat za nakup nove digitalne denarne enote in poslovanje. V ta namen ga je podjetje Grecom postavilo v Koper. Uporaba bitcoin valute je možna kjerkoli po svetu; za nakup kave, oblačil, najem hotelske sobe ali nakazilo denarja poslovnim partnerjem.