DomovArhivBoj za pravičnost in enakost študentov UP

Boj za pravičnost in enakost študentov UP

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Cilj je zbrati 408 podpisov, kar predstavlja 6,7% vseh vpisanih študentov na UP, hkrati pa je 6,7 tudi odstotek od celotnega financiranja visokega šolstva v Sloveniji, ki bi Univerzi na Primorskem omogočil optimalno delovanje.

Predstavniki univerze so prepričani, da Predlog Zakona o visokem šolstvu izhaja iz nezakonite Uredbe o financiranju. Po besedah predsednice študentskega sveta UP FHŠ in predstavnice študentov v študentskem svetu UP Vere Čipev, je pravična razdelitev sredstev ključna za neovirano in enakovredno delovanje univerze. »Naša univerza je mlada univerza, je v razvoju, in menimo, da nam s takim načinom financiranja želijo nekatere pravice odvzeti.« To je tudi poglavitni razlog za zbiranje podpisov.

Do sedaj je bil odziv študentov odličen, saj so v manj kot 24 urah zbrali več kot tristo podpisov. Študenti verjamejo, da bodo njihove zahteve uslišane, saj kot je dodala predstavnica: »Je država, ki ne podpira šolanih in razgledanih ljudi, končala še preden je začela«. Ob tem vabijo vse študente, da se jim pridružijo.