DomovArhivBoljši časi za Muzejski trg?

Boljši časi za Muzejski trg?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko je pred letom dni koprsko okrožno sodišče zavrnilo tožbeni zahtevek podjetja Mons, hčerinske družbe Kranjske investicijske družbe, ki je po sodni poti terjalo ugotovitev ničnosti pogodbe o ustanovitvi stavbne pravice zaradi izvedbe projekta Muzejski trg, poleg tega pa občino tožilo za 663.913 evrov z zamudnimi obrestmi, je zdaj odločitev prvostopenjskega sodišča potrdilo tudi višje sodišče v Kopru. Čeprav ta odločitev še ne pomeni tudi dejanskega začetka urejanja tega območja v središču mesta, so zadeve zdaj vsaj pravno formalno jasne in pomenijo podlago za razhod.

Začetki zgodbe segajo v leto 2008, ko sta občina in Mons sklenila pogodbo o ustanovitvi stavbne pravice za gradnjo poslovno stanovanjskega kompleksa z garažno hišo. Šlo je za javno zasebno partnerstvo. Ker pa Mons na trgu nikoli ni zgradil obljubljenega, so v Mestni občini Koper pričakovali, da se bo podjetje samo umaknilo. Zdaj, po odločitvi višjega sodišča, lahko občina predlaga razhod.

V občini so še naprej prepričani, da je na tem mestu v središču Kopra potrebno zgraditi parkirno hišo, prenoviti tržne javne površine in zgraditi nadomestni objekt na prostoru, kjer je nekoč stala osnovna šola. Ob tem imajo v mislih tudi denar iz evropskih razpisov, na katere naj bi se prijavili. Vsekakor pa se bodo najprej lotili začasne ureditve gradbene jame.