DomovArhivVzdušje mesta v svetlobi noči

Vzdušje mesta v svetlobi noči

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V začetku meseca je prvo razstavo v Galeriji pri morju, katere namen so pripovedi o kulturni in naravni dediščini mesta in njegovega zaledja, nadomestilo osem fotografskih povečav. Strokovna komisija v sestavi Gašpar Gašpar Mišič, Katja Pegan, Tamara Kozlovič in Milan Percan se je odločila za delo koprskega fotografa Jake Varmuža (1980), ki se sicer izraža v različnih medijih, v različnih umetnostnih zvrsteh, v zadnjih letih najpogosteje v (gledališki) fotografiji in oblikovanju svetlobe za scenske (gledališke in glasbene) projekte.

GalerijaPriMorju_16022016_fotoVojkoRotar-7

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da fotografija prikazuje objektivno realnost – ta v resnici ne obstaja, saj je vsak pogled skozi objektiv, vsak izrez že interpretacija videnega – skuša Varmuž s fotografijo vedno najti odmik od realnosti in poiskati svetove / poglede, ki večini ostajajo skriti. Takšne svetove odkriva tudi pet črno-belih in tri barvne fotografije, nastale v zadnjih dveh letih, ki skoraj reportažno razkrivajo vzdušje mesta, največkrat ujetega v svetlobo noči.

Kot pravi predsednik komisije Gašpar Gašpar Mišič, z Varmužem v galeriji na koprskem obzidju nadaljujejo s prezentacijo Kopra skozi umetnost, skozi oko umetnika, s čimer želijo prikazati samo bistvo Kopra. »Pogled skozi oko umetnika je nekoliko poseben, pogled Jake Varmuža pa je poetičen, vendar zagotovo pripoveden, saj pripoveduje zgodbo mesta. Pravzaprav gre za poezijo v slikah predstavljeno v edini fotografski galeriji na Obali,« poudarja Mišič.

GalerijaPriMorju_16022016_fotoVojkoRotar-3

Jaka Varmuž se je po končani koprski gimnaziji in študiju na ljubljanski Filozofski fakulteti izpopolnjeval na mednarodni SAE Institute za multimedijo v Ljubljani, v Londonu in v Amsterdamu. Kot oblikovalec svetlobe pri gledaliških produkcijah že desetletje sodeluje z Gledališčem Koper in kot gost ustvarja tudi v drugih slovenskih gledališčih. Do danes je kot oblikovalec svetlobe podpisal okoli 100 uprizoritev v profesionalnih in ljubiteljskih gledališčih. Za njim je šest samostojnih fotografskih razstav (Koper, Strunjan in Ljubljana) in tri skupinske (Piran, Abitanti in Bruselj).