DomovArhivPo energetski prenovi prihranek energije, denarja in manj emisij

Po energetski prenovi prihranek energije, denarja in manj emisij

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Goriška lokalna energetska agencija Golea je skupaj z v projekt vključenimi občinami Šempeter Vrtojba, Brda, Tolmin, Cerkno, Pivka, Ilirska Bistrica, Piran, Mestnima občinama Koper in Nova Gorica ter Triglavskim narodnim parkom (TNP) uspešno zaključila projekt Obnovljivi viri energije v primorskih občinah. V koprski občini so iz tega naslova prenovili kotlovnici ter energetsko sanirali telovadnici v osnovni šoli Šmarje in v OŠ dr. Anton Bebler Primož Hrvatini.

Aktivnosti celotnega projekta so bile iz sredstev donacije Švicarskega prispevka financirane v višini 3,68 milijonov švicarskih frankov, ostala sredstva so prispevale vključene občine ter TNP. Zaradi, za projekt ugodnih, večkratnih sprememb menjalnega tečaja med švicarskim frankom in eurom se je celoten proračun projekta z 3,42 milijona evrov povišal na 4,44 milijona evrov, obdobje trajanja projekta pa se je podaljšalo za 20 mesecev. Kot pravijo, so imeli zaradi tega možnost izvesti bistveno več investicij ter izobraževalnih aktivnosti.

Na Primorskem so med drugim postavili prvo sončno elektrarno v državi, ki je postavljena na protihrupni ograji avtoceste (degradirano območje), in sicer pred cestninsko postajo Bazara, prenovili kurilnice na kurilno olje, ki sedaj šole Kojsko, Cerkno, Knežak, D. Ketteja v Ilirski Bistrici, Košani, Hrvatinih, Šmarjah, Sv. Petru, Sečovljah in Trnovem, knjižnico Tolmin ter TNP info center v Trenti ogrevajo na lesno biomaso, prav tako so šole energetsko sanirali.

swissV Mestni občini Koper so prenovili kotlovnici z ogrevanjem na biomaso v šolah v Šmarjah in v Hrvatinih, nato pa so celoten sistem delovanja optimizirali in uvedli  daljinski nadzor ogrevalnega sistema. Energetsko so sanirali tudi telovadnici. Celotna naložba je znašala 615.320 evrov, od tega je bilo 447.777 evrov donacije Švicarskega prispevka, koprska občina pa je prispevala 167.543 evrov. Prav tako je občina  69.462 evrov prispevala za izobraževalni program in managiranje projekta.

Poraba toplote se je v OŠ Šmarje zmanjšala za 40 odstotkov in skupni finančni prihranek treh kurilnih sezon znaša 28.394 evrov, za 211 ton je manj tudi emisij CO2. V OŠ Hrvatini se je poraba toplote zmanjšala za 50 odstotkov, skupni finančni prihranek treh kurilnih sezon znaša 91.644 evrov, emisij CO2 pa je 408 ton manj.

Koprske šole so se aktivno vključile tudi v OVE in URE izobraževalni program projekta in tako šole v učne vsebine že četrto šolsko leto vključujejo vsebine o obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije. Prav tako so se v ozaveščanje vključili v sami občini in v javnih zavodih, katerih ustanovitelj je občina. Pripravili so delavnice o uporabi obnovljivih virov energije, učinkoviti rabi energije, skupaj z informacijami o možnih sofinanciranjih. Kot pravijo v agenciji Golea, se je na Primorskem zaradi projekta, ki je trajal pet let in osem mesecev povišala poraba obnovljivih virov energije ter dvignila učinkovita raba energije, seveda skupaj z odgovornim ravnanjem z energijo ter spoštljivim odnosom do planeta Zemlje. Izobraževalni program tega projekta je leta lani prejel Energetsko nagrado za zmagovalni promocijski URE/OVE projekt.