DomovArhivČarovnija ob 70. obletnici OŠ Šmarje

Čarovnija ob 70. obletnici OŠ Šmarje

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Včerajšnje dogajanje v osnovni šoli Šmarje, ki v tem letu praznuje častitljiv 70. jubilej, je pospremil bogat kulturni program. Več sto glava množica, med katerimi je bilo tudi veliko nekdanjih učencev in učiteljev šole, pa tudi predstavnikov drugih koprskih osnovnih šol in lokalne skupnosti,  je tako uživala v raznovrstnih predstavah najmanjših, vrtčevskih otrok, kot tudi učencev devetošolcev, ki so se z včerajšnjim nastopom tako rekoč za vedno poslovili od osnovnošolskih klopi.

Najmlajši so tako odpeli nekaj otroških pesmi, predstavil sej je tudi gimnastični krožek in »Šmarjetice«, ki so v narodnih nošah odplesale venček ljudskih. Na oder so stopili tudi člani KD Alojza Kocjančiča, ki so z igranim skečem v domačem narečju prikazali, kako so nekoč živeli v Šmarjah, in twirling skupina, pestro dogajanje pa se je sklenilo z dramsko glasbeno točko – produkcijo Čarovnija – v kateri je devetošolki Aniki, ki je starši ne razumejo, skozi mladostniške tegobe pomagala prikupna čarovnica Ljuba.

»V naši osnovni šoli skušamo vzgojiti fleksibilnega, socialnega, kreativnega, poštenega, delovnega, predvsem pa odgovornega človeka,« je v uvodnih besedah povedal ravnatelj OŠ Šmarje Edi Glavina, ki šolo razume kot prostor miru, saj lahko ta le tako izpolni svoje poslanstvo. Ob tej priložnosti, je pohvalil pretekle generacije učiteljev in seveda učencev in izrazil upanje, da bo ta dobra dediščina hkrati obveza za učitelje in učence. »Prvi, da bodo podajali znanje, drugi pa, da se bodo iz tega kaj naučili.«

Zbrane je nagovoril tudi koprski podžupan Alberto Scheriani, ki je ravnatelju in učiteljem čestital ob 70. obletnici, ob tem pa spomnil na vse naložbe, ki jih je koprska občina namenila OŠ Šmarje. »Prepričan sem,  da marsikatera učenka in učenec, ki so v teh prostorih sedeli v minulih 70-letih, danes pomagajo soustvarjati kulturno, politično, znanstveno, predvsem pa gospodarsko okolje, v katerem živimo,« je še dejal in dodal, da bo lokalna skupnost še naprej pomagala ohranjati visoko raven osnovnega šolstva v koprski občini.