DomovArhivCDA Koper širi svojo dejavnost tudi na podeželje

CDA Koper širi svojo dejavnost tudi na podeželje

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V teh dneh bodo namreč začeli s t.i. dejavnostmi na podeželju, in sicer najprej v Šmarjah, v kratkem pa še v Dekanih, kjer so se urno odzvali potrebam in željam tamkajšnjih krajanov, ki iz različnih razlogov niso mogli obiskovati centra v mestnem središču. Kot nam je povedala vodja Centra dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper Helena Videtič si v prihodnje želijo dejavnosti razširiti tudi v druge zaledne kraje, vendar je treba delovanje centra najprej uskladiti z željami prebivalcev.

Zamisel, da bi center deloval tudi izven koprske enote se je porodila maja lani, ko je center, na pobudo krajanov, odprl tudi posebno enoto na Škofijah, v kateri so organizirali več različnih delavnic. In sicer delavnico družabnih iger, zdravstveni kotiček, telovadbo smeha, računalniško delavnico in angleščino ter delavnico ročnih del, ki pa se žal ni obnesla. Sta pa zato veliko bolj obiskani delavnici računalništva oziroma angleščine, za kateri je veliko povpraševanja tudi v Kopru. Da je računalništvo izredno priljubljeno priča tudi dejstvo, da je prav ta delavnica prva, ki bo zaživela tudi v Šmarjah, kjer je na pomoč priskočila osnovna šola in  centru odstopila prostore – računalniško učilnico. V njej bo že danes prva delavnica, v kateri se bo računalniških veščin učilo kar 22 starejših občanov iz Šmarij in okolice.

Tudi sicer pa Center dnevnih aktivnosti Koper deluje več kot odlično, kar je po besedah vodje Helene Videtič dokaz, da je potreba po tovrstnih medgeneracijskih centrih pri nas še vedno prisotna. Danes je tako v center v Kopru vključenih kar 1114 starejših občanov, z zelo raznoliko starostno in izobrazbeno strukturo. »Center v Kopru obiskujejo starejši od 60 pa vse tja do 92 let, od  neizobraženih do visoko izobraženih, zato morajo biti tudi aktivnosti in dejavnosti, ki jih nudimo prilagojene,« nam je razložila Helena Videtič, ki je dejala, da trenutno izvajajo 38 dejavnosti. Te so zelo različne, od fizičnih aktivnosti, družabnih iger, plesa, do tečajev angleškega, nemškega in italijanskega jezika, računalniških delavnic, do potopisnih, zdravstvenih in socialnih predavanj ter rojstnodnevnih zabav. Kar pa je najpomembneje, poleg vseh delavnic in organiziranih aktivnostih, center nudi prostor za druženje in spoznavanje, ki je za vse ljudi, tako starejše kot tudi nekoliko mlajše bistvenega pomena.