DomovArhivCenter vodnih športov je občinski

Center vodnih športov je občinski

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Zveza pomorskih športnih društev Koper ni lastnica objektov tako imenovanega Centra vodnih športov v Kopru, na tem območju nima niti stavbne pravice, prav tako Zvezi pomorskih športnih društev ne pripada posebna pravica uporabe javnega dobra nad objekti in parcelami. Tako je nedavno odločilo koprsko okrožno sodišče, ki je po razveljavitvi na višjem sodišču tudi tokrat razsodilo enako kot prvič. Lastnica centra vodnih športov je torej Mestna občina Koper.

V šestih letih pravd, ko je Zveza pomorskih športnih društev, v kateri sta Jadro klub in Veslaški klub Nautilus, na sodišču terjala ugotovitev lastninske pravice, pri  čemer je Zveza zagovarjala trditev, da naj bi bila sama oziroma njen pravni prednik Pomorsko društvo Koper investitor centra vodnih športov, kar naj bi dokazovalo pridobivanje gradbenih in vseh drugih dovoljenj, je moralo sodišče poseči globoko v družbeni in politični sistem nekdanje države. Pri tem je ugotovilo, da je odločitev za gradnjo centra vodnih športov zapisana v Dogovoru o temeljih družbenega plana koprske občine za obdobje 1986-1990.

V 12. členu je zapisan tudi dogovor tedanjega sisa za družbene dejavnosti, koprskega izvršnega sveta in medobčinske gospodarske zbornice, da bodo v petih letih financirali tudi center vodnih športov. Investicija je bila zapisana v posebnem tako imenovanem samoupravnem sporazumu o združevanju sredstev v družbenih dejavnostih občine.

Projekt je zajemal gradnjo gostinskega lokala, šestih apartmajev oziroma ležišč, čajne kuhinje in sanitarij, trim kabineta, garderob in pomožnih prostorov, širitev kopališča, gradnjo marine ter navtične in brezcarinske trgovine. Vso zadevo je vodila tedanja Telesno kulturna skupnost, center pa se je gradil za potrebe občanov koprske občine z denarjem, ki so ga prispevali udeleženci sporazuma.

Tedanje Pomorsko društvo Koper je bilo organizator gradnje, ki je pridobivalo tudi vsa dovoljenja. Vendar pa društvo nikakor ni bilo investitor, torej, kot ugotavlja sodišče, “tisti, ki je gradnjo plačal in ni bilo niti investitor v smislu lastništva.”  Tudi iz finančnih poročil, ki jih je pregledalo sodišče, izhaja, da so gradnjo centra financirali na podlagi finančnega načrta Telesno kulturne skupnosti Koper. To pomeni, da Zveza pomorskih športnih društev centra vodnih športov ni zgradila z lastnimi sredstvi, ampak je šlo za nekdanji družbeni denar.