DomovArhivDnevnik: Čobani, balkanoidi in demokracija

Dnevnik: Čobani, balkanoidi in demokracija

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Še dobro, da obstajajo razmišljujoči posamezniki,ki imajo moč širjenja drugačnih mnenj. Današnji časnik Dnevnik se je v članku Ranke Ivelja namreč dotaknil nedavne sodbe Vrhovnega sodišča, ki je presodilo, da občan Zdravko Vatovec ni razžalil župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča s tem, ko ga je označil za “balkanoida, ki nima pameti in znanja in kulture urbaniziranega človeka, nepopravljivi čoban in kronični osiralec Kopra”.

Vatovčeve sporne označbe so bile namreč po mnenju sodišča uporabljene v kontekstu kritike ravnanja javne osebnosti, zaradi česar jih je treba obravnavati kot prispevek k razpravi, ki je v interesu javnosti.

»Ali je torej v imenu demokracije dovoljeno oblatiti človekovo dostojanstvo, ki ga uživa vsaka oseba, tudi tista na izpostavljenem mestu, in s tem na dolgi rok ogroziti prav to, za kar nam gre? Civilizirano javno razpravo?«,

se sprašuje avtorica in dodaja, da se tudi vse vojne začnejo z javnim zmerjanjem.

»Če bi zapisala, da je predsednik vrhovnega sodišča pravni idiot, ki se je obrti političnega udinjanja najverjetneje učil pri srbskih akademikih v osemdesetih letih, sem le do sodstva kritična novinarka. Svobodno izražam svoje mnenje in nikogar ne žalim, vsaj ne do te mere, da bi morala biti pravno sankcionirana«,

pravi avtorica in k temu doda, da je »primitivizacija javne debate na spletnih portalih iz problema očitno napredovala v kriterij«.

Celoten članek si lahko preberete tukaj: