DomovArhivPrihodnji teden Bobni miru v Kopru

Prihodnji teden Bobni miru v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Sodelovanje med tržaškim pisateljem in časnikarjem Paolom Rumizem ter mladinskim evropskim orkestrom European Spirit of Youth Orchestra (ESYO), ki ga vodi prav tako tržaški glasbenik Igor Coretti Kuret, se nadaljuje. Njun večletni projekt, ki nosi pomenljiv naslov Tamburi di pace oziroma Bobni miru, bo letos še bogatejši, saj šteje kar šest koncertov. Prvi je bil včeraj v Trstu, naslednji bo danes v Trentinskem, 17. julija jih bodo gostili v Val di Zoldo pri Bellunu, 19.julija bodo nastopili v Preganziolu pri Trevisu, prihodnji teden, 18. julija, pa jim bo mogoče prisluhniti tudi v Kopru.  Koprski koncert, ki bo na sporedu ob 21. uri v dvorani Sv. Frančiška, je nastal v sodelovanju in s pomočjo Mestne občine Koper ter Italijanske unije. Zadnji v nizu letošnjih koncertov bo v Pordenonu 21. julija.

01

Vsi koncerti so brezplačni. Podrobnejše informacije o skladbah, izvajalcih in programu izvirne ponudbe so dostopne na spletni strani www.europeanspiritofyouthorchestra. it in na facebooku.

Projekt za glasbeno rast in medkulturno povezovanje mladih, ki ga tržaški Slovenec Igor Kuret dosledno zasleduje že več desetletij, so podprli mnogi ugledni glasbeniki in njegovi mentorji (Yehudi Menuhin, Uto Ughi, Riccardo Muti). Lansko, prvo izdajo Bobnov miru pa je nagradil tudi predsednik republike Italije.

Sicer pa je v pomladnih mesecih tržaški violinist in glasbeni pedagog na avdicijah, ki so potekale v raznih srednjeevropskih državah (v Makedoniji, Albaniji, Srbiji, Romuniji, Sloveniji in Italiji), zbral 60 mladih talentiranih glasbenikov, med 11. in 19. letom starosti, ki letos sestavljajo orkester ESYO. Mladi glasbeniki so se tokrat zbrali v Devinu, kjer intenzivno pripravljajo glasbeni program 2016. Tudi tokrat jih gosti kulturno društvo “Scuola per giovani musicisti”, ki je v Zavodu združenega sveta v Devinu našel najprimernejšega partnerja za realizacijo projekta “Bobni miru 2.0”.

Tudi letos je najmlajši evropski orkester EYSO pripravil svojevrstno glasbeno kuliso za nov nastop – pričevanje Paola Rumiza v znamenju proslavljanj prve svetovne vojne in njene aktualizacije. Pod taktirko Igorja Corettija Kureta bo izvajal dela Elgarja, Schuberta, Beethovna, Bizeta, Bartoka, Griega, J.Straussa ml., Dvoraka in Wagnerja. “Bobni miru 2.0” uprizarjajo zgodbe o krajih naše Evrope, o srečanjih, mejah , vojnah in miru kot jih vidi iz okenca vlaka prizadeti potovalec in pripovedovalec Paolo Rumiz. “Gre za Evropo od včeraj in danes, kot jo podoživljajo zvoki in intepretacija mladih glasbenikov iz držav, ki še danes občutijo posledice konfliktov iz nedavne preteklosti oz. konfliktov ki se še dogajajo. S tem smo vse premalo seznanjeni in Rumizovo razmišljanje, z glasbo mladih, nam bo lahko pomagalo pri našem razumevanju in sočustvovanju ob teh zgodbah”, pravijo organizatorji projekta.