DomovArhivDo zaposlitve tudi prek družbenih omrežij

Do zaposlitve tudi prek družbenih omrežij

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V začetku leta 2014 se je brezposelnost v Sloveniji glede na leto 2013 povečala, v drugi polovici leta pa se je število brezposelnih začelo zmanjševati. K povečanju prostih delovnih mest so pripomogla  izvozna podjetja, predvsem v farmaciji in avtomobilski industriji, ki sta ustvarili preko 1.500 novih delovnih mest v proizvodnji. Podjetja, ki so odvisna od kupne moči slovenskega potrošnika ali investicij države, pa so praviloma stagnirala ali celo padala. Zmanjševalo se je tudi število zaposlenih v tekstilni industriji, ki zaradi visokega stroška dela ni konkurenčna na tujih trgih. Tudi zato bo panoga tudi v prihodnjih letih upadala. V podjetjih, ki poslujejo z ruskim trgom, je moč zaznati vpliv rusko-ukrajinske krize. To je le nekaj izsledkov iz pregleda trga dela v letu 2014, ki so ga pripravili v podjetju za kadrovsko svetovanje Adecco H.R. d.o.o., v katerem pravijo, da so napovedi rasti na tujih trgih vplivale na zaposlovanje preko agencij, ki je tudi to leto raslo.

Pri delu s kandidati so opazili povečanje zanimanja za delo v tujini, prav tako pa podjetja, ki iščejo priložnosti na tujih trgih, iščejo zaposlene za delo v tujini. Tako so v Adeccu v preteklem letu posredovali pri zaposlitvah za tujino za kadre kot so negovalno osebje, zdravniki, medicinske sestre, električarji, cevarji, varilci in delavci za zaključna dela v gradbeništvu, IT strokovnjaki ter strojni in elektro inženirji.

Direktor poslovne enote Koper David Šturman je k temu dodal, da so  »V obalno-kraški regiji podjetja v kovinsko-predelovalni panogi, ki so usmerjena v prodajo na tuje trge, zaposlovala strojne inženirje, kovinarje, elektro inženirje, kontrolorje kakovosti, razvojne inženirje … V času turistične sezone pa so tudi vedno iskani gostinski delavci (kuharji in natakarji).«

Napoved za leto 2015

Ker Slovenija ne spreminja usmeritve svojega gospodarstva, bodo tudi v letu 2015 najbolj iskani kadri kot doslej: strojni in elektroinženirji in tehniki, CNC operaterji, ključavničarji, varilci, viličaristi, delavci za zaključna dela v gradbeništvu, kuharji in natakarji, kemijski in farmacevtski tehniki, prodajni predstavniki ter finančni strokovnjaki. Perspektivni poklici na ravni evropske unije so podobno visoko izobraženi delavci na področju informacijske tehnologije, finančni strokovnjaki, strokovnjaki za prodajo, osebni negovalci, medicinske sestre ter elektrotehniki. Še naprej bo raslo zaposlovanje v farmacevtski panogi.

V letu 2015 se bodo podjetja osredotočala predvsem na redne delovne naloge, kar pomeni, da ne bo velikih sprememb pri strategiji in zaposlovanju podjetij.

Kar se tiče razvoja kadrovske strukture, se bodo osredotočala na izobraževanje zaposlenih in šele nato iskala ključne zaposlene za razvoj podjetja (najprej znotraj podjetja in nato po potrebi nove sodelavce). Čeprav ne bo veliko novih delovnih mest, pa le malo podjetij načrtuje zmanjšanje števila zaposlenih zaradi prilagajanja razmeram na trgu. V anketi, ki jo je med delodajalci izvedlo podjetje Adecco decembra 2014, bo 43 % podjetij v letu 2015 na novo zaposlovalo, 33 % pa zaposlovanja ne izključuje, vendar tega še ne more potrditi.