DomovArhivDobili smo županova vino in olje 2015

Dobili smo županova vino in olje 2015

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Med oljkarji je letos komisijo najbolj prepričalo oljčno olje Šavrin 2014 Roka Glavine iz Šmarij, zmagovalno žlahtno kapljico, refošk letnik 2013, pa so tokrat pridelali na Posestvu Polič Truške. Poleg laskavega naziva sta zmagovalca prejela tudi prehodno skulpturo slikarja Tilna Žbone ter kristalni kelih Steklarne Rogaška, Mestna občina Koper pa bo tudi letos od njiju odkupila določeno količino vina in oljčnega olja za protokolarne namene.

Sicer se je na natečaj za županovo vino letos prijavilo 13 vinarjev z 21 vzorci vina sorte malvazija in refošk, med katerimi je pet vzorcev prejelo zlato priznanje, dvanajst je bilo srebrnih, dva bronasta prav tako dva vzorca pa sta prejela priznanji za sodelovanje. Zaradi slabe letine so se za najboljša med oljčnimi olji potegovala zgolj štiri olja letnika 2014, ki pa so bila po besedah strokovne komisije izredne kakovosti in so tako vsa prejela zlata priznanja. Najboljše pa je lahko le eno, tako je med olji ponovno prepričal Rok Glavina, katerega oljčno olje si je laskavi naziv Županovo oljčno olje prislužilo že za leto 2013, med vini pa refošk 2013 mladega posestva podjetniške družine Polič.

Županovo olje in vino, 5.12.2014, foto Vojko Rotar-4332

»Priznanje je potrditev našega dela, truda, ki v večji meri predstavlja ure in ure dela v vinogradu, je pa tudi lepa spodbuda za naprej,« je ob prejemu nagrade povedal Valter Bembič, vodja posestva Polič Truške in dodal, da gre za mlado ekološko usmerjeno posestvo v Truškah, kjer so že s prvim letnikom vina povsem navdušili.

Županovo olje in vino, 5.12.2014, foto Vojko Rotar-4199Da je priznanje potrditev trdega dela celotne družine Glavina je povedala tudi mama Roka Glavine Sonja Glavina iz Eko oljčne kleti Šavrin iz Šmarij, ki je dejala, da je to še toliko bolj pomembno v tem letu, ko je bila letina slabša, svoje pa so naredile tudi vremenske nevšečnosti, a vendar je bilo njihovo oljčno olje tudi letos izredne kakovosti. Kot je sama pojasnila gre zasluga temu, da so letos sadeže pobrali nekoliko prej kot sicer, predelovali so jih vsak dan sproti, prav tako pa so skrbno izbrali zdrave, nepoškodovane oljke, ki dajo tisto pravo kakovost pridelku.

Prireditev v prijetnem ambientu Pokrajinskega muzeja Koper je spretno povezovala voditeljica Lara Pirc, za glasbeno razvajanje pa sta poskrbela odlična vokalista Steffy Štefica Stipančević in Žiga Rustja v spremstvu kitarista Marka Hrvatina.