DomovArhivDobro prakso sodelovanja s trgovci v Kopru prepoznala tudi država

Dobro prakso sodelovanja s trgovci v Kopru prepoznala tudi država

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Spremenjene potrošniške navade in porast nakupovalnih središč so v številnih mestnih središčih povzročile zaton trgovske in drugih dejavnosti. Prazni poslovni prostori in upad obiska lokalnih prebivalcev predstavljajo izziv za marsikateri kraj, a ta problematika ni omejena le na Slovenijo. V Evropi se je iz praktičnih potreb razvil pristop TCM (Town Centre Management), ki temelji na sodelovanju javnega in zasebnega sektorja oziroma mest in mestnih podjetnikov, za oživljanje mestnih središč. Ravno povezovanje manjših ponudnikov ob podpori občinskih uprav ponuja možno rešitev, ki strmi k privabljanju več obiskovalcev in novih trgovin v mestna jedra.

Model sodelovanja TCM oziroma management mestnih središč se izvaja tudi v Sloveniji, kjer je primer dobre prakse ravno oživljanje mestnega jedra v Kopru. V sodelovanju s Podjetniško trgovsko zbornico (PTZ) GZS in Regionalnim razvojnim centrom Koper je Mestna občina Koper že leta 2011 pričela s pilotnim projektom TCM, v katerega sta bila vključena tudi Celje in Ljubljana. Iz sodelovanja z mestnimi trgovci se je razvil Zavod Koper Otok, ki danes združuje več kot 55 večinoma manjših trgovin in lokalov. Povezani koprski ponudniki v partnerstvu z občino organizirajo posebne prireditve, izdajajo skupne brošure ter izvajajo številne projekte z namenom oživitve starih mestnih ulic. Med drugim je dobro sodelovanje pripeljalo tudi do znižanja najemnin poslovnih prostorov v lasti občine, uvedla se je kartica doživetij Koper Card, Mestna občina Koper je trgovcem omogočila izobraževanje tujih jezikov, in še bi lahko naštevali.

Koprski model TCM je lani prejel tudi posebno evropsko priznanje EEPA (European Enterprise Promotion Award), kar priča o pravilni usmeritvi povezovanja majhnih podjetij iz centra mesta.

Potencial pristopa TCM za oživljanje mestnih jeder je prepoznala tudi država, ki želi lokalno koprsko dobro prakso prenesti na nacionalni nivo. Javna agencija SPIRIT in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) bosta v letu 2016 financirala projekt spodbujanja in širitve takega modela tudi po drugih krajih v Sloveniji. V okviru projekta bo Zavod Koper Otok prenašal dobro prakso in izkušnje v druge kraje na osmih posebnih izobraževanjih in delavnicah, namenjenim ponudnikom iz mestnih središč in predstavnikom občinskih uprav. S prikazom in informiranjem o razvoju modela TCM v tujini ter izvajanjem takega sodelovanja v Sloveniji želi MGRT spodbuditi tako javni kot zasebni sektor k večjemu sodelovanju za oživljanje mestnih središč. Ob tem bo MGRT v sodelovanju s PTZ GZS, kot nadgradnjo izobraževanj po različnih krajih, jeseni izpeljal mednarodno konferenco na temo managementa mestnih središč. Srednjeročni cilj je uvedba managementa mestnih središč na nacionalnem nivoju, že sedaj pa deluje neformalna mreža petnajstih mest, aktivnih na tem področju.

Prva delavnica za mestne trgovce in občinske delavce bo v torek, 31. maja, ob 11. uri, v Kranju, v Mestni knjižnici. Do sredine poletja bodo sledile izvedbe tudi v drugih regijah (Murska Sobota, Ptuj, Črnomelj in Piran), še tri izobraževanja pa se obetajo v jesenskem času.