DomovArhivDobrodelni novoletni okraski

Dobrodelni novoletni okraski

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V sredo, 2. decembra, bo ob 17.30, v kavarni Loggia, organiziran dobrodelni bazar novoletnih okraskov, zbrana sredstva pa bodo namenjena za nakup novoletnih daril za najstarejše prebivalce mestnega jedra Kopra. Center za socialno delo Koper bo poskrbel, da bodo darila prišla do najstarejših občanov mestnega jedra.

K sodelovanju v dobrodelnem projektu so bili povabljeni vsi likovni ustvarjalci, ki so sodelovali v projektih Oživimo izložbe in Ekstempore v starem mestnem jedru v letih 2011–2015. Vabilu se je odzvalo tudi nekaj likovno nadarjenih uslužbencev Mestne občine Koper in več likovnih društev z Obale, Krasa in severovzhodnega dela Slovenije in sosednje Italije.

Vsak udeleženec je prejel rdečo stekleno ali stiroporno kroglico z nalogo, da ustvari čim bolj personaliziran novoletni okrasek. Dovoljene so bile vse tehnike in vsi materiali, edina omejitev je bila velikost končnega izdelka, ki ni smel presegati velikosti embalaže, 10 cm kocke. Rezultati so navdušujoči nastalo je, kar 192 stilno in likovno zelo izvirnih, optimističnih in atraktivnih unikatov. Kroglice so dobile kovinske, papirnate, volnene, krznene in čipkaste preobleke, posute so z bleščicami, gumbi, lupinami, dodali so jim trakove in verižice, med barvami pa je prevladovala zlata.

Odziv likovnikov je bil nad pričakovanji, vrnilo se je celo več izdelkov, kot je bilo predanih kroglic, saj so nekateri avtorji oblikovali še dodatne novoletne okraske. Slikarki Saška Gajšek in Lidija Špiljak sta za dobrodelne namene podarili svoji sliki z letošnjega ekstempore v starem mestnem jedru Kopra, umetnik in pedagog Arpad Šalamon pa je podaril niz grafičnih izdelkov.

Lepe vedute in slikovita arhitektura mestnega jedra Kopra, vir čudovitih slikarskih upodobitev z minulih ekstempore, žal skrivajo tudi marsikatero žalostno zgodbo o starosti, osamljenosti, osebnih in zdravstvenih stiskah.
S tokratno dobrodelno akcijo, ki je tudi sodelujočim prinesla veliko pozitivne energije in veselja, bomo likovni ustvarjalci poskušali starostnikom v mestnem jedru malo polepšati tudi praznične decembrske dneve.

Fotografije okraskov in seznam vseh sodelujočih si lahko ogledate spodaj.